Memur Sendikaları Konfederasyonları Genel Başkanı Ali Yalçın, “Dezenflasyon süreci yaşanıyor, ancak deflasyon ve fahiş fiyatların durması bekleniyor.” ifadesini kullanırken, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, ekonomik büyümenin memur maaşlarına yansıması gerektiğini belirtti. BASK Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, memur ve emeklilere enflasyonun üzerinde refah payı verilmesi gerektiğini ifade etti. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise enflasyondaki bu yavaşlamanın enflasyonla mücadele sürecinin etkisi olduğunu ve büyümedeki yavaşlamanın kapasite kullanım oranları, sanayi üretimi ve dış ticaret verileri gibi öncü göstergelerle işaret ettiğini söyledi.
MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI ALİ YALÇIN
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Ağustos ayında TÜİK tarafından açıklanan yüzde 2,47'lik enflasyon oranı, yıllık enflasyonu yüzde 51,97'ye çıkardı. Bu durum, günlük yaşam masraflarının artmaya devam etmesine neden olurken, enflasyonun düşüşü cüzdanlara olumlu yansımadı. Dezenflasyon süreci yaşanıyor, ancak deflasyon ve fahiş fiyatların durması bekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Yalçın, “Sabit gelirli ve emekçilerin alım gücü, kamu görevlilerinin gelirleri olumsuz etkilenmemeli. Enflasyonu düşürmek için sadece sabit gelirlilerin harcamalarını daraltmak yetersiz; adil bir maaş dengesi ve gelir dağılımı sağlanmalı.” dedi.
Vergi adaleti sağlanmalı ve vergi yükü tüm kesimlere eşit dağılmalı diyen Yalçın, “Hem çalışanların hem de emeklilerin haklı beklentileri karşılanmalı, emeklilik sisteminde adalet sağlanmalı. Emekçilerin, kamu görevlilerinin ve emeklilerin beklentileri göz önünde bulundurularak, gelir dağılımında ve vergi sisteminde adil düzenlemeler yapılmalıdır.” önerisinde bulundu.
TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI ÖNDER KAHVECİ
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kahveci, TÜİK'in ağustos enflasyon verilerine göre mal ve hizmet fiyatlarının yüzde 2,47 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 51,97'ye çıktığını belirtti. Temmuz'da yapılan yüzde10'luk memur maaşı zammının, iki aylık enflasyon verileriyle eridiğini ve kamu çalışanlarının alım gücünü azalttığını ifade etti. Türkiye Kamu-Sen, kamu çalışanlarının ekonomik koşullarını iyileştirmek için ek zam ve refah payı taleplerini yineleyerek, enflasyon farkının yeterli olmadığını vurguladı. Ekonomik büyümenin memur maaşlarına yansıması gerektiğini belirten Kahveci, hükümetten memurların maaşlarına ek zam ve refah payı sağlamasını talep etti. Bu taleplerin karşılanmasının, kamu çalışanlarının ve dolaylı olarak tüm toplumun refahını koruyacağına dikkat çekti.
BASK GENEL BAŞKANI M. ALPER ÖĞRETİCİ
BASK ve Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, Ağustos ayı enflasyon oranlarını eleştirerek şu açıklamalarda bulundu:
“TÜİK'e göre ağustos ayında enflasyon yüzde 2,47 artarken, yıllık enflasyon yüzde 51,97 oldu. ENAG ise Ağustos'taki enflasyonu yüzde 3,47, yıllık enflasyonu ise yüzde 90,35 olarak açıkladı. İlk altı ayda yapılan yüzde 15'lik maaş artışı, altı aylık enflasyon karşısında yetersiz kaldı ve bu durum kamu çalışanları ile emeklilerin alım gücünü düşürdü. Enflasyon farklarının aylık olarak maaşlara yansıtılması gerektiğini belirtti. Altı ayda bir yapılan artışlar, enflasyon karşısında etkisiz kalıyor ve geçmiş kayıplar da bu şekilde telafi edilemiyor. Vergi dilimlerinin yüzde10'da sabitlenmesi gerektiğini vurguladı, çünkü memurların maaşlarından yüksek vergi kesintileri yapılmakta ve bu durum zammı geri almaktadır. Memur ve emeklilere enflasyonun üzerinde refah payı verilmesi gerektiğini ifade etti. Mevcut artışlar enflasyon karşısında etkisiz kalmakta ve alım gücünü artırmamaktadır.”
ATO YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜRSEL BARAN
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ise Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2.5 büyüdüğünü ve bu büyümenin pandeminin yaşandığı 2020 yılından bu yana en düşük büyüme performansı olduğunu belirtti. Baran, bu yavaşlamanın enflasyonla mücadele sürecinin etkisi olduğunu ve büyümedeki yavaşlamanın kapasite kullanım oranları, sanayi üretimi ve dış ticaret verileri gibi öncü göstergelerle işaret edildiğini ifade etti.
Baran, orta vadeli programın istihdam dengesini sağlayacağını, sanayi üretimini artıracağını, ihracatı destekleyeceğini ve yatırım iklimini iyileştireceğini belirterek bu sürecin bir fırsat olarak görüldüğünü vurguladı. Ayrıca, KOBİ'lere yönelik finansman paketlerinin acilen devreye alınmasının gerekli olduğunu ve Ankara Ticaret Odası'nın ekonomik ve finansal istikrar için gereken adımları atma kararlılığında olduğunu açıkladı.
ANKARA SANAYİ ODASI BAŞKANI SEYİT ARDIÇ
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç da 2024 yılı 2. çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Ardıç, değerlendirmesinde şunları kaydetti: “Başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektör için kredi faizlerinin desteklenmesi, ihracatın ve yapısal reformların önceliklendirilmesi sürdürülebilir büyüme için şarttır” dedi.