Süte büyük zam yolda

Türkiye'de son zamanlarda yaşanan zam haberlerine bir yenisi daha eklendi. TÜSEDAD (Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği) tarafından yapılan açıklamaya göre, bazı temel ihtiyaç ürünlerinde önemli fiyat artışları bekleniyor.

Özellikle çiğ sütte maliyetlerin artması, enflasyonun yeni bir rekor seviyeye ulaşmasına yol açabilir.

TÜSEDAD, çiğ süt üretiminde maliyetlerin önemli ölçüde yükseldiğini belirtti. Temmuz ayındaki zam sonrası, çiğ sütün üretim maliyetinin 17,54 TL’den 21,05 TL’ye çıkması gerektiği açıklandı. Bu, yüzde 43,6 oranında bir artış anlamına geliyor ve sektör içerisinde yeni fiyat düzenlemelerinin gündeme gelmesi bekleniyor.

MALİYETLER VE ÜRETİCİNİN DURUMU

TÜSEDAD, özellikle yem, elektrik ve mazot fiyatlarındaki artışların çiğ süt üretim maliyetlerini yüzde 3,2 oranında artırdığını vurguladı. Elektrik ve mazot gibi girdilerin fiyatlarındaki yükseliş, süt üretiminde maliyetlerin yükselmesine neden oluyor. Ayrıca, hayvan kesim fiyatlarındaki düşüş, süt üreticileri üzerinde ek bir baskı oluşturmuş durumda.

TÜSEDAD, bu maliyet artışları karşısında çiğ süt fiyatlarına yüzde 20 kar marjı eklenmesi gerektiğini ve güncel süt fiyatının 21,05 TL’ye yükselmesini öneriyor. Bu fiyat güncellemesiyle, hem et hem de çiğ süt üretiminin sürdürülebilir olacağı belirtiliyor. Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Mayıs 2024 tarihli açıklamasında ise mevcut tavsiye edilen çiğ süt fiyatının 14,65 TL olduğu, ancak TÜSEDAD’ın önerisiyle bu rakamın yüzde 43,6 artarak 21,05 TL’ye ulaşması gerektiği ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri