ÖZEL HABER: ESRA SARI
Küresel iklim değişikliği, doğal kaynakların azalması, biyolojik çeşitliliğin kaybı, toprak erozyonu, su kirliliği, gıda güvenliği ve göç gibi sorunların tarım sektörünü tehdit ettiğini söyleyen Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Genel Başkanı Hakan Yüksel, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye’de çiftçi sayısının her yıl azaldığına dikkat çekti.
HER YIL ÇİFTÇİ KAYBIMIZ VAR!
Başkan Yüksel, “Her yıl çiftçi kaybımız var. Türkiye’de son 20 yılda yüzde 25 oranında çiftçi sayısında azalma oldu. Genç çiftçilere ihtiyacımız var. Şu an çiftçilerimizin yaş ortalaması çok yüksek. Çiftçilerimiz, atalarından öğrendikleri bilgilerle günümüzde çiftçilik yapmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin genç çiftçilere ihtiyacı var. Biz TARIMKON olarak, gençleri tarım sektörüne teşvik etmeye çalışıyoruz. Ancak bu konuda devletimiz de gençleri tarım sektörüne özendirmeli.” dedi.
Yüksel, köy hayatının azalmasıyla orantılı olarak tarımla uğraşan kişi sayısının da gerilediğini belirterek, tarımsal politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
ÇİFTÇİLER ÇAĞA AYAK UYDURMALI
Hollanda, İsrail gibi ülkelerin tarım sektöründe çok iyi bir konumda olduğunu ifade eden Yüksel, Türkiye’deki çiftçilerin çağa ayak uydurması gerektiğini belirterek, “Bizim de çiftçilerimiz çağa ayak uydurmalı. Tarım sektöründe büyümek istiyorsak öncelikle çiftçilerimiz çağa ayak uydurmalı. Çiftçiler atasından öğrendiği bilgilerle tarım yapmamalı." diye konuştu.
TARIMKON Başkanı Yüksel, çiftçilere öncelikle tarımsal eğitimin verilmesi gerektiğini, tarım sektöründe tarımsal inovasyon (yenilik) ve teknolojinin kullanılması gerektiğini vurguladı.
MALİYETLER ARTTI, ÇİFTÇİLER ZOR DURUMDA!
Başta mazot, gübre, yem, elektrik, işçi giderleri, sigorta ve lojistik gibi birçok kalemde çiftçilerin giderleri olduğunu aktaran Yüksel, çiftçilerin fiyat artışı nedeniyle zor durumda olduğunu söyledi.
Yüksel, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Birçok kalemde girdilerin artması tabii ki tarım sektörüne girmek isteyen kişileri negatif yönde etkiliyor. İnsanlar tarımdan para kazanamayacaklarını düşünüyorlar. Bu nedenle de halen kırsaldan kentlere göç devam etmektedir. Kırsaldan kente göç eden insanları da tarım sektörüne teşvik etmek gerekiyor. Bu sektörün büyümesi ve gelişmesi için gençlerin sektörde yer almaşı şart. Çözüm yolu tarım ve gıda üretiminde şehirleri devreye sokmaktır."