TCMB Başkanı Karahan, komisyona yaptığı sunumda, para politikasındaki kararlı duruşlarını devam ettireceklerini vurguladı. Karahan, "Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi, hizmet enflasyonundaki katılığın zayıflamasıyla enflasyonun ana eğiliminde gerileme 2025’te de devam edecek. Yılın geri kalanında beklenen negatif çıktı açığı dezenflasyon sürecinin önemli bir parçası olacak" dedi.
TL’YE GÜVEN ARTIYOR, KKM GERİLİYOR
Sunumunda mevduat gelişmelerine de değinen Karahan, Türk Lirası’na (TL) olan güvenin yeniden tesis edildiğini vurguladı. "TL mevduatın payı yüzde 54’e ulaştı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının payı ise yüzde 8’e geriledi" ifadelerini kullanan Karahan, TL’ye olan güvenin artarak devam ettiğini belirtti.
SANAYİ VE HİZMET SEKTÖRÜNDE FARKLILAŞAN EĞİLİMLER
Sanayi üretimindeki yavaşlamaya da dikkat çeken Karahan, köprü günleri gibi etkenler dışlandığında sanayi sektörünün zayıf bir eğilim sergilediğini, bu durumun anket bazlı göstergelerle de teyit edildiğini ifade etti. Karahan, hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın ise gecikmeli olarak gerçekleştiğini ancak bu alandaki fiyat artışlarının temel mallara kıyasla daha güçlü seyrettiğini söyledi.
KİRA ENFLASYONU DÜŞÜŞ EĞİLİMİNDE
Kira enflasyonuna dair de olumlu gelişmelere işaret eden Karahan, öncü göstergelere göre kira artışlarının önümüzdeki aylarda gerileyeceğini belirtti. Enflasyonla mücadelede fiyat istikrarı için iki temel kriterde hala kat edilmesi gereken mesafe olduğunu kaydeden Karahan, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini dile getirdi.
2025’E KADAR ENFLASYONDA GERİLEME BEKLENİYOR
Fatih Karahan, mevcut para politikası ile hizmet enflasyonundaki katılığın çözülmesiyle enflasyonun ana eğiliminde ciddi bir düşüş beklediklerini ve bu sürecin 2025 yılına kadar devam edeceğini açıkladı. Karahan’ın verdiği mesajlar, piyasalar ve vatandaşlar açısından enflasyonla mücadelede önemli bir güvence olarak değerlendirildi.