Bakan Bolat, raporun Türkiye’nin gelişmiş bir piyasa ekonomisine sahip olduğunu ve AB’ye ekonomik entegrasyonun yüksek olduğunu teyit ettiğini belirtti. Raporun, Türkiye ile AB arasındaki ticaret ilişkilerinin karşılıklı çıkarlar temelinde güçlendirildiğine vurgu yaptığını ifade etti. Ayrıca, Gümrük Birliği kapsamındaki sorunların çözümünde kaydedilen ilerlemeyi de olumlu bulduğunu ekledi.
Bolat, Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu'nun, Türkiye ve AB arasında kurulan iş birliğinin önemli unsurlarından biri olduğunu ve bu diyalog çerçevesinde ticari sorunların ele alındığını vurguladı. Raporda, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi için müzakerelerin yeniden başlatılması tavsiyesinin bulunmasının, mevcut olumlu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu söyledi.
"TÜRKİYE’YE YÖNELİK SUBJEKTİF DEĞERLENDİRMELER SUBJEKTİF"
Bakan Bolat, Türkiye Raporu’nun ekonomi ve ticaret bölümleri dışındaki kısımlarında bazı eksikliklerin ve Türkiye’ye yönelik subjektif değerlendirmelerin bulunduğunu belirtti. Ancak, rapor aracılığıyla ticaret ve ekonomi başlıklarında Türkiye ile AB arasındaki yeniden kurulan iş birliğinin öneminin altını çizdi ve müteakip çalışmalar için AB ile görüşmelere hazır olduklarını ifade etti.
Bolat, "AB ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, karşılıklı fayda temelinde yeni bir diyalog süreci yürütülmesi ve yeşil dönüşüm ile dijital ticaret gibi konularda iş birliğinin geliştirilmesi için Bakanlığımız kararlılıkla çalışacaktır" şeklinde konuştu. Ayrıca, AB’nin sorumluluklarını yerine getirmesi beklentisinin de devam ettiğini vurguladı.