TÜİK işsizlik verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, 2024 yılının 1. çeyreğinde 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki çeyreğe göre 30 bin kişi artarak 3 milyon 105 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalışla yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7,2 iken, kadınlarda bu oran yüzde 11,7 olarak tahmin edildi.

İstihdam edilenlerin sayısı ise bir önceki çeyreğe göre 534 bin kişi artarak 32 milyon 442 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 0,7 puanlık artışla yüzde 49,3 oldu. Erkeklerde bu oran yüzde 66,6 iken, kadınlarda yüzde 32,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı ise 0,8 puanlık artışla yüzde 54,1'e yükseldi.

Genç nüfusta (15-24 yaş grubu) işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 15,6 olarak gerçekleşti. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,8, kadınlarda ise yüzde 20,9 olarak tahmin edildi.

Sektörel olarak incelendiğinde, tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinde istihdam edilenlerin sayısında artışlar yaşandı. İşsizlik ve eksik istihdam oranları da belirli ölçüde artış gösterdi.

Bunların yanı sıra, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı da artış göstererek yüzde 25,0 oldu.

Bu veriler, Türkiye'deki işgücü piyasasının genel durumu hakkında önemli bilgiler sağlıyor ve ekonomi politikalarının şekillenmesinde önemli bir rol oynayabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri