ÖZEL HABER: ESRA SARI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın nisan-haziran dönemine ilişkin turizm istatistiklerini açıklamıştı. Buna göre, turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar oldu.
Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) İç Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Esengil, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Ankara’daki otellerin doluluk oranının iyi olduğunu ancak Ege ve Akdeniz’de durumun iç açıcı olmadığını söyledi. Esengil, “Turizmin en yoğun sezonu olan temmuz ve ağustos ayları beklenen talebi görmedi.” dedi.
“YERLİ TURİSTİN FİYAT ALGISIYLA OYNADILAR”
Yerli turistlerin alım gücünün düşmesi nedeniyle başta Bodrum ve Çeşme’ye olan talebin azaldığını belirten Esengil, şöyle konuştu:
“Tatil yerlerinde sıkıntı büyük. Sorunun fiyat yükselmesinden olduğunu düşünmüyorum. Bodrum’da bir adet lahmacun bin lira gibi çıkan haberler yerli turistin kaçmasına neden oldu. Yerli turist Bodrum ve Çeşme’den kaçtı. Bodrum ve Çeşme “pahalı” algısı gereksiz büyüdü. Doğal olarak bu tarz söylemler yerli turisti kaçırıyor.”
Otellerin doluluk oranlarının bugünlerde yüzde 100 olması gerektiğini belirten Esengil, Ege ve Akdeniz’deki otellerde doluluk oranının yeterince iyi olmadığını kaydetti.
OTEL İŞLETMECİLERİ DE MAĞDUR!
Elektrik, su ve gıda maliyetlerinin artması nedeniyle otel işletmecilerinin de mağdur olduğunu ifade eden Esengil, “Ayrıca fiyatların yüksek olması otelcinin elinde olan bir şey değil. Giderler aldı başını gitti.” şeklinde konuştu.
ESNAF İŞ YAPAMIYOR!
Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Kasabası'ndaki esnaf, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, iş potansiyelinin düşük olduğunu söyledi. Bu sene yerli ve yabancı turistin bölgeye çok gelmediğini aktaran esnaf, "Yabancı turist sayısı oldukça az. Yerli turist para harcamıyor. Zor durumdayız. Ege bölgesinin durumu daha da vahim." dedi.