Uzman isimden emeklilere kötü haber: Maaşlar gıda enflasyonuna yenik düştü

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısındaki kaybını sosyal medya hesabından çarpıcı bir grafikle paylaştı.

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Emekli maaşlarındaki düşüşü yemek fiyatları üzerinden değerlendiren Prof. Dr. Kara, "Enflasyon, emeklilerin alım gücünü ezip geçti" ifadelerini kullandı. Temmuz 2024 düzenlemesiyle en düşük emekli maaşına yapılan 2 bin 500 TL'lik artışla bu maaşın 12 bin 500 TL'ye çıktığını belirten Kara, buna rağmen enflasyonun maaşların değerini düşürmeye devam ettiğini söyledi.

GIDA ENFLASYONU REKOR SEVİYEDE

Türkiye'de gıda enflasyonunun dünya genelinin aksine yükselmeye devam ettiğini belirten Prof. Dr. Kara, Temmuz 2024'te bu oranın yüzde 58,91 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı. Emekli maaşlarıyla alınabilecek yemek miktarını gösteren bir grafik paylaşan Kara, 2021 sonrasında emeklilerin alım gücünde ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti ve "Enflasyon, emeklileri adeta silindir gibi ezdi" dedi.

GRAFİKTE ÇARPICI DÜŞÜŞ

Grafikte, 2017'den 2024'e kadar emekli maaşıyla alınabilen tavuk döner, İskender ve köfte gibi yemeklerin sayısının neredeyse yarıya düştüğü gözlemlendi. Asgari ücretle alınabilecek yemek miktarındaki azalmaya da dikkat çeken Kara, asgari ücretlilerin alım gücünde son 7 yılda bir düşüş yaşandığını ancak emekliler kadar dramatik bir gerileme olmadığını ifade etti. Kara, "Asgari ücretlilerin durumu kötüleşse de emekliler kadar vahim değil" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri