Uzmanlardan üniversite öğrencilerine kira sözleşmesi uyarısı!

Üniversiteye yeni başlayacak öğrenciler, kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli seçenekleri değerlendiriyor. Devlet ve özel yurtların yanı sıra, birçok öğrenci ev kiralamayı tercih ediyor. Bu süreçte mağduriyet yaşamamak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.

Uzmanlar, ev kiralamak isteyen öğrencilerin haklarını güvence altına almak için mutlaka kira sözleşmesi yapmaları gerektiğini vurguluyor. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, bu konuda öğrencileri uyararak, kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilmesi gereken prosedürlere uyulması gerektiğini belirtti. Altınay, emlakçı aracılığıyla kiralama yapılacaksa, emlakçının noterden Kira Yetkisi Sözleşmesi olması gerektiğini, aksi durumda doğrudan ev sahibi ile sözleşme yapılması gerektiğini ifade etti.

KİRA PROSEDÜRLERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Altınay, taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip emlak ofislerinde yapılan kiralamalarda, kira kontratlarının kiracı, ev sahibi ve varsa kefil ile birlikte düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kontratın yanı sıra tahliye taahhütnamesi alınması gerektiğini, ilk ay peşin olmak üzere 11 aylık senet düzenlemesi yapılmasının önemine dikkat çekti. Ev sahiplerinin genellikle kefil talep ettiğini hatırlatan Altınay, öğrencilerin bu durumu göz önünde bulundurarak sözleşmelerini yapmaları gerektiğini söyledi.

EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARMA TALEBİNDE BULUNAMAZ

Kira sözleşmesinin yapılmasının ardından, ev sahibi veya emlakçının öğrencileri evden çıkarma talebinde bulunamayacağını hatırlatan Altınay, sözleşmenin 1 yıllık yapılacağını ve 11. ayın dolumunda noterden ihtarname çekilmezse kontratın otomatik olarak 1 yıl daha yenileneceğini ifade etti. Ev sahibinin, memur kefil getirilmemesi veya uygun bir kefil bulunmaması gibi gerekçelerle öğrencileri evden çıkarmaya çalışamayacağını vurguladı. Altınay, bu tür durumlarla karşılaşan öğrencilerin, Emlakçılar Odası veya Ticaret İl Müdürlükleri ile iletişime geçmeleri gerektiğini belirtti.

EV KİRALARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Öğrencilerin ev kiralarken dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda da uyarılarda bulunan Altınay, öncelikle evin ihtiyaçlara uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Evi beğenen öğrencilerin, mutlaka kira sözleşmesini emlakçıda Kira Yetkisi Sözleşmesi ile yapmaları, bu sözleşme yoksa ev sahibini çağırarak imza attırmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, kiralama işlemi sonrası Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) yapılmasının ve elektrik, doğalgaz, su gibi aboneliklerin öğrenciler adına düzenlenmesinin önemini vurguladı. Altınay, ayrıca kiralanacak yerin güvenlik açısından da uygun olup olmadığının göz önünde bulundurulmasının öğrenciler için daha iyi olacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri