Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Kaya, Nevşehir bölgesindeki bin 321 doğal soğuk hava deposunda 2 milyon 100 bin ton patatesin depolandığını belirterek, üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ve satışların düşük seyrettiğini vurguladı.
Kaya, yaptığı açıklamada, 2024 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 600 bin hektarlık alanda patates üretimi yapıldığını, bu üretimin 6,5 milyon ton olarak gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'nin yıllık patates tüketiminin yaklaşık 5 milyon ton civarında olduğunu hatırlatan Kaya, bu yıl fazla üretim nedeniyle 1,5 milyon ton patatesin elde kaldığını ifade etti.
İHRACATIN ARTIRILMASI GEREKLİ
Kahraman Kaya, mevcut durumun çözülmesi için patates ihracatının artırılması gerektiğini belirtti. Şu anda yoğun olarak Ukrayna, Makedonya, Gürcistan, Azerbaycan ve Irak'a patates ihracatı yapıldığını söyleyen Kaya, özellikle Irak’a sanayilik patates gönderildiğini, Azerbaycan’a yapılan ihracatta ise gümrük vergilerinin yüksek olduğunu vurguladı.
YALNIZCA 30 BİN TON PATATES İHRAÇ EDİLDİ
Nevşehir Ziraat Odası Başkanı, Kapadokya bölgesindeki soğuk hava depolarında bu sezon yalnızca 30 bin ton patatesin ihraç edildiğini ifade etti. Kaya, “Patates üreticilerinin sesi duyulmazsa, bu yıl yaklaşık 600 bin ton patates çöpe gidecek. Bu durum 2025 yılında ekimlerin azalmasına, dolayısıyla fiyatların artmasına neden olacak. Ayrıca, ihtiyacı karşılamak için patatesi ithal etmek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.
CUMHURBAŞKANINDAN DESTEK TALEBİ
Patates üreticilerinin sorunlarının çözülmesi için devletin müdahale etmesini isteyen Kaya, 2021 yılında olduğu gibi Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanı'nın konuya el atmalarını talep etti. Kaya, "Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımız bu duruma müdahale ederse, çiftçimizin ürünleri satılabilir. Aksi takdirde, çiftçiler, 6-7 liraya ürettikleri patatesi zararına satmak zorunda kalacak” dedi. Kaya, özellikle ihraç edilen ülkelerdeki yüksek gümrük vergilerinin, patates ihracatını olumsuz etkilediğini belirterek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.