Yeni yılda emekli olacak memurlar dikkat!

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yeni yılda emekli olacak memurların, Temmuz ayında verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zamdan faydalanamayacağını belirtti.

15 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan kararla en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarıldı ve emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapıldı. Böylece memurlar, toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 17,55'lik zamma ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zamlı maaş almaya hak kazandı. Fakat memurlara verilen 8 bin 77 liralık seyyanen zam, kök maaşlara yansımayacak. Dolayısıyla memurlar emekli olurken bu ödemeyi emekli aylıklarına göremeyecekler.

SEYYANEN ZAM OCAK AYINDAKİ EMEKLİ MAAŞLARINA ETKİ ETMEYECEK

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, ocak ayında emekli olmak isteyen memurlara seyyanen zam konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulundu. Karakaş, Temmuz ayında yapılan zammın yüzde 17,55'inin oransal zam, 8 bin 77 lirasının ise seyyanen zam olduğunu hatırlatarak, bu seyyanen zammın ocak ayında alınacak emeklilik maaşına ve ikramiyeye etki etmeyeceğini ifade etti. Memurlara, emeklilik öncesi alacakları ikramiye ve maaşı iyi hesaplamaları konusunda uyarıda bulundu.

Karakaş, en düşük memur maaşının olan 22 bin 17 liradan sadece yüzde 17,55'lik oransal zammın etkilediği 13 bin 940 liranın hesaba katılacağını belirtti. Ancak 8 bin 77 liralık seyyanen zammın ocak ayında ne kadar olursa olsun, emeklilik ikramiyesine ve emeklilik maaşına herhangi bir faydası olmayacağını ifade eden Karakaş, bu nedenle bu kısmın hesaplanarak emeklilik kararı verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

MAAŞLAR DÜŞÜK BAĞLANIYOR

Karakaş, emekli sandığına tabi olan memurların emekli olurken yüzde 75 oranında aylık bağlama oranına sahip olduğunu açıkladı. Ancak bu yüksek orana rağmen memur maaşlarının ve ikramiyelerinin düşük bağlandığını ifade eden Karakaş, 22 bin 17 lira olan emekli maaşından seyyanen zammın ele alınmadığını, geriye kalan 13 bin 940 liralık ücretin esas alındığını belirtti. Bu nedenle en düşük memur emeklisi aylığının 9 bin 876 lira olduğunu söyledi.

Karakaş, çalışan memurun aldığı maaş ile emekli olduğu anda aldığı maaş arasındaki farkın yüzde 44'lere kadar düştüğünü belirtti. Seyyanen zam nedeniyle ocak ayından sonra, memurların daha önce çalışırken aldıkları maaşın yüzde 65-70'i civarında alırken, bu oranın yüzde 50'nin bile altına düşeceğini ifade etti.

MEMUR OLANLARIN MAAŞLARI SGK KANUNU'NA GÖRE HESAPLANIYOR

Karakaş, Ekim 2008'de çıkarılan bir kanunla birlikte, bu tarihten sonra memur olanların maaşlarının Emekli Sandığı yerine SGK Kanunu'na göre hesaplanacağını belirtti. Bu durumda, Emekli Sandığı'na tabi olan bir memurun 25 yıl çalışması durumunda yüzde 75 aylık bağlama oranına sahip olduğunu, ancak aynı hizmet yılına sahip bir memurun 5510 sayılı SGK Kanunu'na göre çalışması durumunda bu oranın yüzde 50'ye düşeceğini ifade etti. Bu durumda yüzde 25'lik bir aylık bağlama oranı farkının ortaya çıkacağını açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri