Zafer Çarşısı Yöneticisi Küçükarzuman: Zafer Çarşısı hiç bu kadar kötü günler geçirmedi

Zafer Çarşısı’nın Yöneticisi Müslüm Küçükarzuman, Zafer Çarşısı esnafının zor durumda olduğunu belirterek, “Zafer Çarşısı’nın hiç bu kadar kötü günler geçirdiğini hatırlamıyorum. 1994 ve 2001 krizini gördük. Ama bu yaşadığımız kriz gerçekten çok derin.” dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı ve Zafer Çarşısı’nın Yöneticisi Müslüm Küçükarzuman, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, Zafer Çarşısı esnafının zor durumda olduğunu söyledi.

1990 yılından beri Zafer Çarşısı’nda esnaf olduğunu belirten Küçükarzuman, “Zafer Çarşısı’nın hiç bu kadar kötü günler geçirdiğini hatırlamıyorum. 1994 ve 2001 krizini gördük. Ama bu yaşadığımız kriz gerçekten çok derin. Ülke genelinde olduğu gibi Zafer Çarşısı da bu krizinden negatif yönde etkilendi.” dedi.

Küçükarzuman, kitap ve kırtasiye maliyetlerinin arttığını ve vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Öğrencilerin kitap almaya bütçeleri yetmiyor. Bu nedenle de kırtasiyeciler satış yapamıyor. Vatandaşın alım gücü düşük. Kırtasiyecilerin kâr marjı çok düşük. Kira, sigorta, işçi giderleri gibi birçok kalemde giderlerimiz var. İş potansiyeli geçtiğimiz yıllara göre çok düşük.”

Zafer Çarşısı’nın 1955 yılında faaliyete geçtiğini anımsatan Küçükarzuman, sözlerine şöyle devam etti:

“Zafer Çarşısı çok eski bir çarşı. Yılların çarşısı. Türkiye’de 2 tane çarşı bilinir. Birisi İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşı, diğeri ise Zafer Çarşısı… Bunların dışında eski çarşı yok. Burada problem ekonomik ve okuma oranının düşmesi. Ülke sınav kitapları mezarlığı. 2022 yılında 550 milyon kitap basıldı. Bunun 450 milyonu sınav kitabı. Şu an ülkemizde gençler sınavlara hazırlanıyor. Üniversite sınavına, KPSS sınavına hazırlanıyorlar.”

ESNAF EMEKLİ OLAMIYOR!

Emekli olmadığını belirten Küçükarzuman, “BAĞ-KUR 9 bin iş günü istiyor. Bu da esnafın yarası. Benim gibi birçok esnaf emekli olamıyor. 25 sene bir fiil esnaf çalışmak zorunda.” diye belirtti.

Sektörün son yıllarda çözüm bekleyen en önemli sorununun kırtasiyeci olmadıkları halde ünlü zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satıldığını vurgulayan Küçükarzuman, şunları kaydetti:

“Kırtasiye ürünlerinin satışı zincir marketlerde yapılmaması gerekiyor. Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışından dolayı kırtasiyecilerimiz olumsuz yönde etkilenmektedir. Mahalle aralarına kadar giren zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satışından dolayı büyük ekonomik kayıplar yaşıyoruz. Perakende Yasasında değişiklik olursa esnaf rahatlar.”

Küçükarzuman, e-ticaretin son yıllarda çok geliştiğini ve insanların ihtiyaçlarını online sitelerden karşılamaya başladığını da belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri