Emekçilerin beynelmilel dayanışması ve hak/hukuk arayışında yeni dönem

Dursun Erkılıç

Küreselleşen hatta kimilerine göre küçük bir köye dönüşen dünyada, sermaye gibi emeğin dolaşımı da yoğunlaşınca, emekçilerin uluslararası alandaki dayanışması, iş birliği, hak/hukuk arayışı da önem kazandı.

Ülkemizde bu gerçeğe uygun ve uyumlu hareket eden oluşumların başında HAK-İŞ geliyor. Gerek Genel Başkan Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin gerekse Hizmet-İş Sendikası’nın başardığı gibi diğer sendikaların uluslararası emek hareketi içinde yerini almaya başlaması, Türkiye’nin bu alanda ulaştığı olgunluğu göstermesi bakımından değerli bir kazanım.

45 yıldır yakından takip ettiğim çalışma hayatının güçlü aktörü HAK-İŞ; 20 işkolunun tamamında örgütlülüğü, biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde olmak üzere 21 sendikası, 81 il başkanlığı, 250’ye yakın şubesi ve açıklanan son istatistiklere göre 825 bin 567 üyesiyle etkin ve etkili bir yapılanmadır.

11-12 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen 15. Olağan Genel Kurulda Mahmut Arslan yeniden Genel Başkan seçilirken; Yunus Değirmenci, Mehmet Ali Kayabaşı, Devlet Sert ve Halil Çukutli de genel başkan yardımcılıklarına getirildi.

HAK-İŞ’İN ULUSLARARASI FAALİYETLERİ

Yazı konumuz ‘uluslararası ilişkiler’ olduğu için, HAK-İŞ’in bu yöndeki faaliyetleri ve etkinliklerinde Genel Başkan Mahmut Arslan ile birlikte Mevzuat ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kayabaşı öne çıkıyor.

Yakın geçmişte gerçekleşen; Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) 5. Kongresine katılım, Cezayir İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTA) Genel Sekreteri Saleem Labacha ve beraberindeki heyetin HAK-İŞ’te ağırlanması; Lübnan Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGTL) Başkanı Bechara El-Asmar ve beraberindeki heyet ile yapılan toplantı, son olarak, Genel Başkan Mahmut Arslan öncülüğünde, Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Mehmet Ali Kayabaşı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen, “HAK-İŞ - Filistin Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (PGFTU) Eğitim Programı” gibi faaliyet ve buluşmalar, HAK-İŞ’in uluslararası iş birliğine verdiği önemi ve sağladığı katkıyı anlama, anlatma adına hatırlanabilir.

BUGÜN DE ÇOK ÖNEMLİ BİR BULUŞMA VARDI

Tüm bunlara bugün, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Mehmet Ali Kayabaşı’nın Fas Ulusal İşçi Sendikalar Konfederasyonu (UNTM) Genel Başkanı Zouıten Mohamed ve UNTM Başdanışmanı ve Başkanlar Kurulu Başkanı Abdelılah Elhaloutı’yi HAK-İŞ’te ağırlaması eklendi.

HAK-İŞ, uluslararası düzeydeki etkinliklerini arttırarak devam ettirirken gerçekleşen buluşmada verilen mesajlar, ilişki ve iş birliklerinin geleceğine dair umutları daha da arttırdı.

KONUŞMALARDA ÖNE ÇIKAN KONU BAŞLIKLARI

Mahmut Arslan, Zouıten Mohamed ve Abdelılah Elhaloutı’nın konuşmalarındaki ortak vurguları şöyle özetleyebilirim:

- Türkiye ile Fas ve HAK-İŞ ile UNTM ilişkilerinin ve iş birliklerinin güçlendirilmesi…

- HAK-İŞ’in uluslararası tecrübelerinin paylaşımı…

- HAK-İŞ ve UNTM bünyesinde bulunan sendikaların da ikili ilişkiler kurması ve geliştirmesinin teşviki…

- Emekçilerin hakkını / hukukunu arama ve ulusal / uluslararası alanlardaki mücadele alanlarında karşılıklı destek verilmesi…

- Dünyada, bölgede yaşanan gelişmeler ve emperyal güçlerin sömürü düzenin sürmesi yolundaki faaliyetleri sonucu bozulan ekonomilerin, artan enflasyon ve hayat pahalılığının, işsizliğin acımasızlığına karşı emekçilerin ve tüm insanların korunması…

- İmzalanan toplu iş sözleşmeleriyle elde edilen hakların erimesine, emekçilerin işsiz kalmasına, yoksullaşmasına sebep olan tüm gelişmelere karşı iş birliği yapılması…

- Susuzluk ve iklim değişikliği gibi felaketlere karşı ortak tavır alınması…

- UNTM’nin ITUC’a üyeliğin desteklenmesi…

- Filistin ve Kudüs konularında ortak hareket edilmesi…

- Kutsal Kitabımız Kuranı Kerimin yakılması ve bu yolla Müslümanların tahrik edilerek onları hedef alacak gelişmelere meydan vermemek için ortak mücadele verilmesi…

Gibi konularda dayanışma ve iş birliği en güçlü şekilde yerine getirilecek…

***

NOT: Toplantı sonrasında, özellikle Avrupa ülkelerinde devlet gözetiminde Kuranı Kerim yakılmasına tepki ile uluslararası emek hareketinde yaşanan sorunları içeren bir ‘sonuç bildirisi’ yayımlanması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.