Evcil hayvanlara mikroçip uygulaması

Arzu Candevir

Son haftalarda gündemde olan Evcil hayvanlara getirilen mikroçip uygulaması zorunluluğu ile birlikte birçok hayvan sahibinin aklı bir hayli karıştı. Yasaya göre köpeklerde 2021, kedilerde 2022 yılı sonuna kadar mikroçip takılmaz ise evcil hayvan sahiplerine ciddi para cezası uygulanacak. Hayvan sahiplerinin birçoğu taktırmış olsa da bu uygulamayı daha yeni duyan insanlar var. Gelen soruları ve yorumları aydınlatmak adına; mikroçip tehlike teşkil ediyor mu, yararları nedir hep birlikte gözden geçirelim.

Mikroçip nedir?

Mikroçip aslında basit bir elektronik devreler grubudur. Bir radyo frekansı tanımlaması olan transponderidir. İlk patenti 1959 yılında alınmıştır. Füzelerden telefona hatta insanlığa kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ancak biz evcil hayvanların üzerinde uygulanan mikroçiplere odaklanacağız.

Mikroçip evcil hayvanınızın elektronik kimliğidir. Mikroçiplerin her biri bir mikroçip tarayıcı kullanmak suretiyle geliştirdiği ve algıladığı benzersiz bir numarası vardır.

Adından da anlaşıldığı gibi mikroçipin boyutu son derece küçüktür. Hemen hemen bir pirinç tanesi kadardır. Veteriner hekiminizin onayıyla 8 haftadan sonra minik dostunuza bu uygulamayı yaptırabilirsiniz. Uygulama iki kürek kemiği arasına deri altına yapılır.  Anestezi uygulanmayan bu işlemi aşı gibi düşünebilirsiniz ancak iğne ucu daha kalın olduğundan minik dostunuzun biraz canı yanabilir ama çabucak unutacak ve mikroçipin varlığını hissettirmeyecektir. Bu uygulamayı veteriner hekimler yapmaktadır.

Mikroçip ne işe yarar?

Ülkemizde her bireyin bir TC kimlik numarası bulunmaktadır. Bu numara sayesinde aile, sağlık, kan grubu, ikamet ve onlarca detaylı bilgi elektronik ortamda görüntülenmektedir.

Aynı bizdeki sistem gibi mikroçipler de evcil hayvanın ve sahiplerinin hakkındaki bütün ayrıntılarla birlikte bir mikroçip veri tabanına kaydedilmek üzere; evcil hayvanın doğum tarihi, adı, hastalıkları, aşıları, geçirdiği operasyonları, kullandığı ilaçlarının yanı sıra sahibinin adı soyadı, iletişim bilgileri işlenmektedir. Evcil hayvan sahibi olarak iletişim bilgilerinizi değiştirdiğiniz takdirde mutlaka bilgilerinizi güncellemeyiz.

Hiç birimiz yaşamak istemeyiz ama minik dostumuzun kaybolması durumunda veterinerler, hayvan barınakları ve belediyeler mikroçip veri tabanındaki tarama sonucu sizlere kolaylıkla ulaşabilir ve böylelikle minik dostunuza daha hızlı kavuşmuş olursunuz.

Mikroçip uygulamasının bir önemli ayrıntısı da, sahiplenilmek suretiyle sonradan terkedilen evcil hayvanların kolaylıkla tespitini sağlar. Bu sayede hayvanını sokağa terk edenlere bir cezai müeyyide de olacaktır.

Mikroçipte GPS bulunur mu?

İkisi farklı uygulamalardır. Evcil hayvanlara implant edilen mikroçip sadece verilerin kaydedilmesi ve sistemde görüntülenmesine olanak sağlar. Adım adım takip edebilmeniz mümkün değildir. Dilerseniz tasmalar üzerine takılan GPS ile takip sağlayabilirsiniz. Bu işlem hasarlara açık olduğundan sağlıklı bir uygulama olmayacaktır. Eminim teknoloji ilerledikçe GPS özelliğine sahip mikroçiplerde ortaya çıkacaktır.

Tüm hayvan severler tarafından desteklenen mikroçip en güvenli uygulamadır. O nedenle mutlaka bir veteriner hekime götürerek minik dostunuzun elektronik kimliğini almalısınız.

Bol patili günlerde sevgiyle kalın, hoşçakalın!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.