Frenim boşaldı diyenler

Zafer Çam

Televizyonlarda, sosyal medyada, gazetelerde sık sık "fren patlaması" sonucu oluşan kaza haberleri ile karşılaşıyoruz:

" Şehir içi yolcu otobüsünü duramıyor insanları eziyor, şoför " frenim patladı" diyor " ,

" Park etmiş TIR yokuş aşağı kayıyor onlarca aracı eziyor, sürücü " El Freni boşalmış" diyor "

Tonajlı Beton mikserleri şehir merkezini kana boyuyor sürücü “frenim tutmadı” diyor”.

Şoförler bir yolunu bulmuş frenim boşaldı deyip işin içinde sıyrılıyor. Onlarca araçlarda maddi hasarla ve kaybolan canlar geri gelmiyor. Trafik terörü hiç bitmediği gibi her geçen günde ülke içerisinde artıyor.

Hayatın gereksinmelerinden olan taşıtları kullanmayı bir türlü öğrenemedik. Ehliyeti olan yollarda. Ehil olanlara ehliyet verilmiyor. Ehil olamayanlarda trafikte kural tanımıyor.

Her geçen gün trafik kazaları artıyor. Araç sayısı artıkça yollarda dar geliyor. Ülke sınırlarında açılan oto yollar bile bazen trafik akışlarına cevap veremiyor.

Yollar dört dörtlük olsa da, sürücüler trafik kurallarına uymuyor. Trafik cezaları çok ağır olsa da trafik magandalarında geçilmiyor. Devletin aldığı trafik önlemleri yetersiz kalıyor.

Her köşe başına bir trafik polisi ya da jandarma konmuyor. Bizde bu trafik kanunları biraz ağır aksak yürüyor.

Avrupa devletlerinin birçoklarında trafikteki araç sayısı bizim birkaç kat fazlamız olsa da trafik terörü bizde ki gibi olmuyor.

Bizde trafik kurallarına uyulmuş olsa bu kadar trafikte kaza oranları düşer diye düşünüyorum. Kuralları takmayan, umursamayan bir halk yapımız var.

Taksi, dolmuş, terörünü son yıllarda kamyon kazaları sollamakta. Kamyoncuların trafikteki saygısızlığı had safhada…

Kara yolarında kazaya sebebiyet veren en çok kamyoncu takımı. Büyük araçlar yolda kasap gibi. Küçük taşıtları hiç umursamıyorlar hatalı sollamalar, yol vermemler, arkadan sıkıştırmalar. Küçük araçları ezmekten mutlu olmaktalar.

Her geçen gün şehir merkezlerinde ve oto yollarda kamyon katliamına şahit olmaktayız. Şehri içinde mikser kamyonlarının katliamı hiç bitmiyor. Trafik ışıklarında bekleyen araçları adeta biçiyor.

Sonrada frenim patladı diyor. Türkiye’de büyük kamyonların karıştığı kazalarda genelde "aracın freni patladı" deniliyor.

Rampa aşağı çok tonajlı beton kamyonları işin yolunu bulmuşlar ne oldu frenim patladı. Çok tonajla durduramadım demiyor ne diyor frenim patladı.

Çok tonajlara neden göz yumuluyor. Yol boylarında ne kadar kantar olsa da bir yolunu bulup kantara uğramayan yüzlerce kamyonlar yollarda.

Denetimlerin olmadığı kaçak yollarda geçen tonajlı araçlar yolları kana boyuyor. Bir an önce ülke genelinde denetim noktaları çoğaltılmalı, tonajlı araçlara ceza değil trafikten men edilmeli.

Bile bile tonaj yükleyen şoförlerin sürücü belgeleri ömür boyu verilmemeli. Frenim patladı deyip kolaycılık yoluna kaçılmamalı. Bir kamyonun freni neden patlar.

Trafikte bulunan tüm araçların kamyon, otobüs, taksi, dolmuş, fark etmeksizin bakımlarını yaptırmak güvenliğimiz açısından çok önem arz ediyor.

Freni patlayan tonajlı araçlar bakım ihmali sonucudur. Bu nedenle fren bakımlarını ihmal etmeniz söz konusu bile olmamalı. Araçların hayati parçalardan biri de fren sistemleridir.

Bu ise tonajlı araçlarda hele hiç ihmal edilmemeli. Tonajlı araçlarda fren bakımı çok önemli fren diğer arızlara hiç benzemez. Fren kara yolunda seyir halinde olan tüm araçları etkiliyor.

Bunun için tüm araçların fren bakımları geciktirilmemeli. Geciken her fren trafikte bir katliamın habercisi…