Her insan dünyaya farklı bakar. Bir çiftçi tarlaya, ürüne, yağan yağmura ve çiftçilikle ilgili ne varsa ilgilenir ve takip eder.
Bir şoför yola, aracına, mazotun fiyatına aracından gelebilecek herhangi bir sesin olup olmadığını dinler. Trafiğin yoğunluğuna dikkat eder. Hava ve yol durumuna bakar ona göre hareket eder.
Öğretmen ise ders konularına, öğrencilerine daha etkin bilgi verme yöntemlerini keşfetmeye uygulayıp, gelecek neslimizi kaliteli yetiştirmeye uğraşır.
Bu arada aklıma gelmişken size gerçek yaşanmış, bir olay anlatayım. Bir gün Çerkez bir öğretmen kendisi gibi, Çerkez olan çobana okuma yazma öğretirken ''I'' harfini yazıp çobana göstermiş ''Oku bakalım ne yazıyor burada'' Çobanda ''I''demiş. Daha sonra öğretmen ''ışık'' yazmış ''Oku burada ne yazıyor,'' deyince. Çoban hiç tereddütsüz ''Eşek'' demiş.
Öğretmen ''İyi oku ne yazıyor'' demiş. Çoban Yine ''Eşek'' demiş. Öğretmen ne yapsa da ışık diye söylemeyince, Çerkezce ''Ben sana ışık diyorum sen hala eşek diyorsun deyince'' . Çoban öğretmene '' Ben ışığı ne yapayım. Benim işim gücüm koyunla, kuzuyla eşekle demiş.''
İşte herkesin bakış açısı farklı olduğunu görüyoruz. Ancak bir gazeteci neye bakar; derseniz. Her olaya, her şeyi en ince ayrıntısına kadar bakmak zorundadır. Çünkü o bir gazetecidir. Her şeyi en ince ayrıntıları ile inceleyerek, yerine göre bazen bir çiftçi, bazen işçi, işsiz, bazen bir memur, bazende esnaf gözüyle bakmak zorundadır.
Çünkü her olay gazeteciyi doğrudan ilgilendirir. Bu bazen mahalli, bazen bölgesel bazende ulusal bazda bir sorumluluktur. Çünkü gazeteci yol göstericidir. O bir kılavuzdur.
Gazeteci ilerici düşünmek zorundadır. Geride kalması, gündemin dışında kalması düşünülemez. Geçmişi asla unutmaz. Haberlerinde, yazılarında hem hızlı, hem güvenilir, hemde ele aldığı konuyu; okuyucusuna en etkin biçimde anlatmak zorundadır. Hata yapma lüksü yoktur. Hata yaparsa tekzip eder. Ama buna fırsat vermemelidir. Gazeteci güvenilir, ülkesinin değerlerine sahip çıkan, milli değerleri koruyan ilkeler çerçevesinde ülkesini muasır medeniyetler seviyesine ulaştıracak ekonomik, kültürel, sosyal, psikolojik hatta her açıdan mercek altına alır. Kısacası her yönüyle inceleyip, sık dokuyarak, haber yapar. Sorunları ortaya koyar, çözüm yollarını araştırır. Çözüm önerilerini sunar. Ve ele aldığı konuyu takip eder. Takip etmesi gereken o kadar konu vardır ki, inanılmaz yelpazedir bu.
Vesselam gazetecilik zor meslek, bütün gazeteci arkadaşlarımın, gazeteciler gününü kutluyorum.
''Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan Cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır. Bir düşünce kalesi, düşünce yolu kalesi. Basın görevlilerinden bunu istemek, Cumhuriyetin hakkıdır''.
M. Kemal ATATÜRK