Milli Eğitim Bakanlığı, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün 20.03.1998 tarih ve 1346 sayılı tebliği doğrultusunda gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için çeşitli faaliyetler başlatılmıştır. Yapılan araştırmalar kötü alışkanlıkların ve bağımlılığını doğuran nedenleri her toplumda farklılıklar göstermektedir.
Şöyle ki, bir yanda genç yaşta çok şeylere ulaşmanın ve geleceğini garantili görmenin verdiği rahatlıkla doyum noktasına varan gençlik, mutsuz bir gençlik olarak iki ayrı temel gurupta değerlendirebiliriz. Yine araştırmalara göre kötü alışkanlıkların büyük nedeni bir takım milli ve manevi değerlerden ve sorumluluk duygusundan yoksun gençlerin işsiz kalmaları, çocuk yaşta boş zamanlarını değerlendirecek alışkanlıkların oluşmaması ve bu yönlü imkânlara sahip olmamalarıdır. Maalesef bugün gençliğin bir kısmı içki, kumar ve uyuşturucu maddelerle sıkıntılarını hafifletmeye ve unutmaya çalışmaktadır.
Bilindiği gibi sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Sigara kullananlar Alkole, alkol kullananlar uyuşturucu maddelere duyarlıdırlar. Bu tip insanlar kötü niyetli kişilerce istismar edilmeye daha yakındır. Dünyayı tehdit eden tehlikelerin başında alkol ve uyuşturucu maddeler gelmektedir. Olumlu, herkesin takdir ettiği örf ve adetlerimizle aile geleneğimize rağmen ülkemiz, önümüzdeki yıllarda altından kalkamayacak hale gelmesi muhtemel bir uyuşturucu madde bağımlılığı ile karşı karşıyadır. Uyuşturucu bağımlılığı kişilerin her türlü maddi ve manevi değerlere olan saygısını yok ettiği gibi AİDS'in yayılmasında en önemli sebeplerden birisi olarak görülmektedir. Mesut ve mutlu olmak mı istiyorsunuz?
O halde kederi, korkuyu, kıskançlığı, tembelliği, vurdumduymazlığı ve serkeşliği kalbinizden kovun. Millet olarak fitne ve fesadı taşımayacak, barış için bir tutam gül olabilecek, milletin ve memleketin ilerlemesi için yanıp kül olabilecek, bütün insanları problemlerini kendi problemi sayabilecek, milletin ağaçlarından meyve, peteklerinden bal olabilecek gençliğe ve insanlara ihtiyacımız vardır. Geleceğimizin umudu göz bebeğimiz gençliğimiz kendilerini, zamanlarını öldüren yerlere verirse, ailesi ile evlatlık, çevresi ile kardeşlik bağlarını koparırsa, büyüklere saygısını, küçüklere sevgisini unutursa, gelenek ve göreneklerini terk ederse, öz geçmişini inkâr ederse sevap, haram ve helalı birbirinden ayıramazsa, dini bilgilerden ziyade kendisini hurafelerle (Dinin kendisinde olmayıp sonradan ilave edilen ve uydurma olan.) avutursa, milli ruha kendini bağlayan gizli bağları kaybetmiş olur.
Gençliğim değeri milli ve manevi ruha sahip olmalarındandır. İnsanlığa çok büyük zarar veren alışkanlıkların başında sigara, içki, uyuşturucu ve kumar gelmektedir. Sigara içmeyenlerin gurubuna dâhil olmanın en iyi yolu hiç başlamamak olmaktır. Ülkemizde 10 tiryakiden 9'u 20 yaş altında (yani ergenlik döneminde ) Sigaraya başlamaktadır. Bunda arkadaş ve aile etkisi, toplumsal özellikler ve kişilik faktörleri rol oynar. Genç birey sigara içerek çevresinde kabul görmeyi umar. Ailesinde sigara içiliyorsa sigarayı erişkin olmanın göstergesi kabul eder.
Aile içi huzursuzluklar, içe dönüklük, bunaltı ve aşırı duygusallık sigaraya başlamada etkendir. Sigaranın bırakılması her ne kadar zor görünse de imkânsız değildir. Bunun için pek çok yardımcı yöntem (Nikotin bantları, sakızlar, davranış tedavileri, hipnoz, akupunktur, gibi) geliştirilmiştir. Hem kendimizin hem çevremizin hem de geleceğimiz olan çocuklarımız için sağlıklı bir yaşama merhaba demek bizim elimizdedir.
Dünyada olduğu gibi yurdumuzda da sigara ile mücadele başlamıştır. Sigaranın zararlarıyla ilgili çarpıcı örnekler verecek olursak: Ülkemizde sigara içenlerin oranı, nüfusumuzun % 50 sini oluşturmaktadır. Amerika da ise sigara içenlerde % 49 gerileme olmuş, sigara kullananların sayısı %7 ye inmiştir. 4207 sayılı kanunla sigara içenlere bazı caydırıcı cezalar getirilmiştir. Yurdumuzun erkek nüfusunun % 65 i sigara kullanmaktadır. Batılı ülkelerde bu oran % 25 ile 30 arasındadır. Sigara içerisinde yanmamış durumdayken 2500, yanmış haldeyken 4000 civarında zararlı kimyasal madde ihtiva etmektedir.
Yapılan bazı tespitlerde sigara içenler içemeyenlere göre 12 yıl erken ölmektedir. Yine Amerika da ölen 100 kişiden 20 sinin sigaranın getirdiği hastalıklardan meydana geldiği tespit edilmiştir. Maalesef dünyamızda 1,5 milyon kişi sigaradan ölmektedir. Türkiye' de ise sigaranın yol açtığı hastalıklardan ölenlerin sayısı 200.000'i bulmaktadır. Akciğer kanserinin %90'ı, gırtlak kanserinin %99'u, enfarktüslerin %35'i, kalp hastalıklarının da %25'i sigaradan meydana gelmektedir. Günde ortalama bir paket sigara içen bir kimse on yıl sigara kullanırsa, o insanın vücudunda bir kilogram zift birikmiş olduğu yine çeşitli araştırmalar soncu ortaya çıkmıştır.
20 veya 25 yıl devamlı sigara içen bir insanın verdiği parayı hesaplayacak olursak, bir ev veya bir araba parasını heba ettiği ortaya çıkar. Bazılarının söylediği gibi sigara kesinlikle teskin edici veya sıkıntı giderici madde değil, bilakis vücudu yoran ve yıpratan bir maddedir. Kur'an-ı Kerim de içkiyi yasaklayan Maide suresinin 90 ve 91. Ayetleri vardır. Yine içkinin bütün kötülüklerinin anası olduğunu belirten hadisler mevcuttur. “Sarhoşluk veren her şey haramdır.”
“İçki bütün kötülüklerin anasıdır.” Maide suresi: Ey iman edenler, içki, kumar, tapınmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın amelinden birer murdardır. Onun için bundan kaçının ki murada eresiniz.” Uyuşturucu ve kumarın insanlığa nasıl zarar verdiğini hemen herkes bilmektedir. Alkol sebebi ile ailedeki huzursuzluk, maddi, sıkıntı, dayak ve otorite sarsılması, geçimsizlik, çocuğun ruh durumunu aksi yönde etkiler Ev deki tartışmalar çocuğun kendine güvenini yok eder. Silik ve kişiliksiz olur. İçi kapanık olarak hayatlarına sürdürürler. Başta kültür emperyalizmi olmak üzere ülkemiz üzerinde oynanmak istenen oyunlara karşı şuurlu ve uyanık olmalıyız. Milletimizin emellerinden önce manevi birçok değerlerimize sahip çıkmak, mücadelemizi yürütmek, sevgi ve saygıyı eksik etmemek görevimiz olmalıdır.
ABD, Avrupa ve Türkiye dâhil, dünyanın bütün ülkelerinde büyük tehlike haline gelen uyuşturucu kültürünün başlıca unsurları: 1)Alkolizm 2)Uyuşturucu alışkanlığı 3)İlaç alışkanlığı 4)Fuhuş 5)Cinsi sapıklık 6)AIDS salgını 7)Kumar ve şans oyunları 8) Rüşvet 9) Boşanma 10) Nikâhsız yaşama ve evlilik dışı doğumlar 11) Saldırganlık 12) Irza tecavüz 13) Yaralama 14) Gasp 15) Hırsızlık 16 ) Anarşi ve terör 17) Müstehcen neşriyat 18) Cinayet 19) Evden kaçma 20)İnançsızlık 21) Doğumdan mahrumiyet 22) İsraf 23) Eğlence düşkünlüğü 24) Çocuk yerine köpek ve kedi sevgisi 25) Doğumdan kaçınma.