IHME araştırmacılarından Dr. Austin E. Schumacher, COVID-19'un dünya genelindeki yetişkinler üzerinde derin bir etki yarattığını ve salgın sırasında ülkelerin ve bölgelerin %84'ünde beklenen yaşam süresinin azaldığını belirtiyor.
"Kovid-19 aşısı olanların %75'i 10 yıl içinde ölecek" iddiasıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 30 Ocak 2020'de salgın nedeniyle küresel acil durum ilan etmiş, 11 Şubat 2020'de ise yeni tip koronavirüse 'Kovid-19' adı verilmişti.
Ardından 11 Mart 2020 tarihinde küresel pandemi ilan edildi. Dünya genelinde salgının kontrol altına alınmasına yönelik tedbirler ülkelerin ana gündemini oluşturdu.
Salgından çıkışın umudu olarak gösterilen aşı çalışmaları ise 1 yıldan kısa sürede ilk sonuçlarını verdi ve ilk Kovid-19 aşısı 2 Aralık 2020'de onay alarak kullanılmaya başlandı. Dünya kamuoyu ise yeni tip koronavirüs aşısı hakkında farklı yorumlar ortaya atıldı.
Bazı kesimler aşının güvenilir olmadığını ifade ederken bazı kesimler aşının bağışıklık sistemini doğrudan çökerttiğini iddia etti. Aynı zamanda aşının kalp krizi kaynaklı ölüm sayılarını arttırdığına yönelik söylemler güncelliğini koruyan tartışmalar arasında yerini aldı.
ARKA PLAN VE İDDİALARAşı çalışmaları dünya kamuoyunda tartışmalara neden olmuş, birçok uzman Kovid-19 aşıları ile ilgili görüşlerini dile getirmişti. Kovid-19 aşısının yan etkileri üzerinden devam eden tartışmalara ise bir yenisi eklendi.
Kanada'nın Ontorio Eyaleti'nde görev yapan doktor Alan Shomaker katıldığı bir etkinlikte, Kovid-19 aşılarının bağışıklığı ele geçirerek insanları ölüme sürüklediğini iddia etti.
Söz konusu iddia Türkçe paylaşım yapan farklı hesaplarda da paylaşıldı.