Yeni ekonomi yönetiminin Varlık Fonu kapsamında yer alan Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve BOTAŞ gibi kurumların satışı amacıyla analiz yaptığı belirtiliyor. İddialara göre Körfez ülkeleri çoğunluklu olacak alıcılardan elde edilecek gelir 100 milyar doları bulacak.
Türkiye ekonomisini “rasyonel” siyasetler ile krizden çıkarmak üzere ekonomi yönetiminin başına geride bıraktığımız Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ilk ziyaretinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne olması gündemdeki en enteresan gelişmelerden biri olarak yorumlanıyor.
Hükümete yakın medyanın yazarlarından Hande Fırat’ın “Şimdi bu ziyarette 30-40 milyar dolarlık, Türkiye’nin uzun vakitdir unuttuğu uzun vadeli yatırımların kapısı aralandı. Bunu başka Körfez ülkeleri de izleyecek” sözleri yeni bir tartışmanın da sebebi oldu.
100 milyar dolarlık yabancı sermaye iddiasının da varolduğu bu rakamlara ulaşılabilmesinin tek yolunun Türkiye’nin elinde kalan son varlıklarının da satışı manasına geldiği belirtiliyor.
THY, BOTAŞ, TÜRK TELEKOM’UN SATIŞI Şimşek’in bütçe gelirlerini yükseltmek amacıyla çalışmalar yaptığını bildiren Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, Varlık Fonu’ndaki birtakım şirketlerin satışının analiz edildiğini kaydetti.
Babuşçu şunları söyledi: Türk Hava Yolları’nın (THY) bir kısmı, BOTAŞ, Türk Telekom gibi Varlık Fonu’nda tespit edilen şirketlerin bir kısmının satışı söz hususu olabilir.
Fakat ABD, Avruğa Birliği ve Japon sermayesinin bu güvensizlik içerisinde bu şirketlere talip olması zor görünüyor. Bu da satışların Ortadoğu ülkelerine yapılacağını gösteriyor.
Güven çok basit kaybediliyor ve uzun vakitde zor kazanılıyor.