Türkiye fay hatları nereden geçiyor? Evimin altından fay hattı geçiyor mu?
Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Türkiye fay hatları haritasını inceleyen vatandaşlar evinin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek istiyor.
. Deprem kuşağında bulunan Türkiye'deki fay hatları milyonlarca vatandaşı adeta her an tehdit ve tedirgin ediyor. Bu çerçevede ise özellikle 6 Şubat'ta yaşanan asrın felaketi sonrasında vatandaşlar Türkiye fay hatları nereden geçiyor? sorusuna yanıt arıyor.
Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Türkiye'de meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremin ardından gözler fay hatlarına çevrildi. İstanbul ve çevresinden de geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı gündeme geldi. Vatandaşlar evinin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamaya başladı. Peki, evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte fay hattı sorgulama ekranı!
EVİMİN ALTINDAN FAY HATTI GEÇİYOR MU?
Fay hatlarının nereden geçtiğini internet üzerinden sorgulayabilirsiniz. MTA ve AFAD tarafından listenene fay hatları birkaç adımda kolaylıkla görüntülenebiliyor. Yeni harita ile en güncel deprem kaynak parametreleri öğrenilebiliyor.
Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve "deprem bölgesi" kavramı ortadan kaldırılmıştır.
Deprem tehlike haritası ise RİSK haritası anlamına gelmez. RİSK haritası oluşması için depremin çevreye vereceği hasarın hesaplanması gerekmektedir.
MTA'nın hazırladığı http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx adresi üzerinden tıklayarak harita üzerinden bulunduğunuz konuma ulaşabilir ve evinizin altında fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
FAY HATTI NASIL SORGULANIR?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından vatandaşlar pür dikkat fay hatlarına odaklandı. Deprem hakkında çok sayıda detayın öğrenildiği ve araştırıldığı süreçte vatandaşlar evinin altından fay hattı geçip geçmediğini araştırıyor. Bunun için AFAD detaylı açıklamaya internet sitesinde yer verdi.
BATI ANADOLU FAY HATTI
Batı Anadolu Deprem Kuşağı olarak da anılan fay hattı, batıdan doğuya uzanarak ilerleyen ve kuzeyden güneye sıra sıra dizilmiş fay hattıdır.
Fethiye-Burdur Fayı
Gökova grabeni
Cumalı, Yakköy Çayı
Büyük Menderes Grabeni
Yavamsu Fayı
Küçük Menderes Fayı
Gediz Grabeni
Simav Grabeni
Eskişehir Fayı
KUZEY ANADOLU FAYI
Saroz Körfezinden (Çanakkale) başlayan ve Erzincan’a kadar uzanan 1500 km uzunluktaki aktif fay hatalarından biridir. Merkez üssü Gölcük olan 1999 yılında 7.4 büyüklüğündeki deprem de Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmasıyla oluşmuştur.
DOĞU ANADOLU FAYI
Hatay’da başlayan ve Bingöl’e kadar uzanan fay hattı Karlıova’da Kuzey Anadolu Fay Hattıyla buluşur. Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ üzerinden geçen fay hattı Bingöl’e kadar uzanmaktadır.
FAY HATTI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
kaynak:turkiyegazetesi.com.tr