Halk TV'de yaşanabilecek yeni depremlere ilişkin önemli açıklamalar yapan deprem bilimci jeofizikçiler Pierre Henry ve Romain Bousquet, Marmara depremine ilişkin de kritik bir detay verdi.
Ünlü Fransız deprem bilimci Xavier Le Pichon'un öğrencileri, Jeofizikçi Pierre Henry ve Romain Bousquet, Türkiye'de meydana gelebilecek yeni depremlere ve aktif fay hatlarına dair önemli açıklamalar yaptı. Bingöl'e dikkat çeken uzmanlar beklenen Marmara depreminin büyüklüğünü açıkladı.
“KAHRAMANMARAŞ'TAKİNDEN ÇOK DAHA KÜÇÜK BİR DEPREM”Doğu-Anadolu fayı üzerinde Kahramanmaraş ve Elazığ depremleri dışında tek noktanın kaldığını işaret eden uzmanlar “Şimdi aynı fayın başka bir parçası yani Bingöl kaldı. Dolayısıyla orada da büyük bir deprem bekleyebiliriz.
Bingöl civarı çok kısa bir fay alanı, Kahramanmaraş bölgesine göre çok daha kısa bir alan dolayısıyla mantıksal olarak Kahramanmaraş'takinden çok daha küçük bir deprem beklenmeli. Ama bilim bize hep yanıldığımızı gösterir. Mesela Elazığ sekmeni tekrar kırılmaz mı? Kırılırsa şaşırtıcı olur, şaşırırız ama bu mümkün.
“MARMARA’DA 7,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUZ”
Güncel senaryoya göre Silivri- İstanbul arasında bir depremin olmasını beklediklerini belirten uzmanlar Marmara depremine ilişkin şunları söyledi:
Son araştırmalar fayın Silivri-İstanbul sürekli bir biçimde kaydığını gösteriyor. Biz bunun doğudaki segmanla batıdaki segment arasında kırılmanın muhtemel sınırı olacağını düşünüyoruz. En muhtemel senaryo ile ilgili çok büyük bir değişiklik yok. Fayın Silivri'den İstanbul'a olan bölgesi kırılacak ama belki de buna Marmara Adaları segmanı da eklenecek. Burada 7.2-7.4'e uzanan bir büyüklükte deprem bekliyoruz.
“DEPREM OLURSA İZMİT KÖRFEZİ’Nİ DE VURUR”
Ganos ve İzmit'te 7 şiddetinin üstünde yeni bir depremin olması ihtimali elbette daha düşük ancak en azından 1966'dan bu yana büyük bir deprem olmayan Silivri-İstanbul hattında 7'nin üstünde bir deprem olursa, yani bir kırılma olursa Adalar segmanına da İzmit körfezine de Ganos'a da etki edebilir.