Ankara Ticaret Odası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve üç gün sürecek olan Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı bir törenle başladı.
ANADOLU DÜNYAYA ANKARA’DAN AÇILIYOR
Anadolu’nun birbirinden güzel lezzetleri ve çok farklı ürünleri Ankara’dan dünyaya açılıyor. Ankara Ticaret Odasının (ATO) Congresium'da gerçekleştirilen 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’ne yöresel lezzetlerin yanında yerel ürünlerde damga vurdu.
GAZİANTEP ÇOK GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİNE SAHİP
Gastronomi alanında oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan Gaziantep’in yöresel lezzetleri, Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi’nde tanıtıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Recep Tekcan, Kültür Daire Başkanı Oya Alpay, İKA, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Sanayi Odası ve Ticaret Odası iş birliğiyle Gaziantep’in yöresel lezzetleri dünyaya açıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Recep Tekcan Anadolu Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, “Ben Gaziantep’in bir parçasıyım” sözleriyle başladığı konuşmasında önemli değerlendirmeler yaptı.
TANITIM SEFERBERLİĞİ
Gaziantep’in her övgüyü fazlasıyla hak ettiğine vurgu yapan Tekcan, “Dünya basınında yani aklınıza gelebilecek ne kadar önemli gazete varsa hepsinin haber sitesine yer aldık. Bütün ulusal radyolarda tanıtım reklamlarımız yayınlandı. Türkiye’de 128 sinema salonunda gösterilerin filmlerin öncesinde ve sonrasında özel kliplerimiz döndü. Havayollarına, uçaklara girdik. Uçaklarda dergilerde varız; ayrıca uçaklar için özel filmler hazırladık. O filmler uçaklarda THY’de kalacak. Milli Piyango biletlerinde yer aldık. İçeriğimiz çok doluydu tanıtımı da çok güzel yaptık. Bu tanıtımların altı boş kalsaydı “bu kadar güzel şeylerden bahsettiniz; ama geldik hiçbirini bulamadık” denirdi. Ancak yapılanlar az bile bulundu. İnsanların kurdukları hayalin içini doldurduk. Müthiş bir ‘Gastro Antep Festivali’ oldu. Twitter’da beş defa Türkiye’de gündem olduk. Gaziantep bunu fazlasıyla hak ediyor” dedi.
TOPRAĞI KAZDIĞINIZDA ÇORBA KASESİ ÇIKAR
Yemek kültürünün Gaziantep’in binlerce yıllık tarihinin bir parçası olduğunu kaydeden Tekcan, Gaziantep’te yapılan kazılarda bunun izlerini bulunduğunu ifade etti. Tekcan, “İç Anadolu Bölgesi’nde yapılan kazılarda heykel çıkar, başka şey çıkar, çekiç çıkar, çatal çıkar, ok çıkar veya kılıç çıkar; ama Gaziantep’te yapılan kazılarda yemek çıkıyor, çorba kasesi çıkıyor. Yani demek ki bu kültür, bu medeniyetin bin yıllık geçmişinde var, on bin yıllık geçmişinde var. Yani on bin yıl önce yaşamış kazılara bakıyorsunuz kaseler çıkıyor. Kazılarımızda ya halay çıkar ya da çorba kasesi çıkar. Bu tarihimizden, kültümüzden gelen bir durum” diye konuştu.
TOPRAK ÇOK BEREKETLİ
Tekcan, “Ne ekersen bitiyor toprağımızda. Gaziantep dediğiniz zaman fıstığının yanı sıra biberiyle meşhur. Gaziantep’in fıstığı, biberi, sumağı, karpuzu, sarımsağı öne çıkar. Gaziantep’te dokuz ilçe var ve hepsi kendi arasında yarışıyor. Mesela Nizip’e gittiğiniz zaman zeytin ve zeytinyağı meşhurdur. Türkiye’nin en birinci zeytinyağı buradadır. Türkiye’nin Afrin Harekatı’nda zeytin öne çıktı. Buralar zeytin bahçelerinin yoğun olduğu yerlerdir. Zeytinin en kralı Afrin Nizip’te yetişir. Islahiye’ye gittiğiniz zaman dağ taş biberdir. Biberin en kralı burada yetişir. Islahiye’de yine Moringa adında bir çay var, bu çay sırf şifa” ifadelerini kullandı.
GÜNLÜK 35 TON BAKLAVA ÇIKIYOR
Gaziantep’in ülke ekonomisine sağladığı katkılardan bahseden Tekcan, “Gaziantep’in ihracatta Türkiye dördüncüsü olduğunu” belirtti. Tekcan, “Gaziantep çok çalışkan bir şehir. Son ayda yedi buçuk milyar ihracatı var. Bu birliktelik ve dinamizm ile Gaziantep çok yakında İstanbul’un arkasından ihracatta ikinci sırayı alacaktır. Çünkü, Türkiye’de dört ayakkabıdan bir tanesi Gaziantep’te üretiliyor. Gaziantep halı sektöründe dünyada yüzde yetmiş paya sahip. Bütün dünyaya halıyı Gaziantep verir. Müthiş bir kent. Sanayisiyle, ticaretiyle, tarımıyla Türkiye’nin arka bahçesidir. Yaşayan bir şehir. Her gün dünyaya ve Türkiye’ye 35 ton baklava Gaziantep’ten çıkıyor” şeklinde konuştu.