Fişek Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı tarafından düzenlenen “Çocuğun İnsan Hakları Ödülleri” ile “Prof. Dr. A. Gürhan Fişek Sosyal Politika Makale Ödülleri” gazeteci ve araştırmacılara ödülleri Prof. Dr. A. Gürhan Fişek’in doğum günü olan 30 Mart’ta Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikle verildi.
Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı tarafından 2012 yılından beri verilen “Çocuğun İnsan Hakları Ödülü”, bu yıl üç gazeteciye verildi. Bu yıl ilk kez verilen “Prof. Dr. A. Gürhan Fişek Sosyal Politika Makale Ödülleri”ni alacak araştırmacılara da ödülleri verildi. Ödüle değer görülenlere ödülleri Prof. Dr. Gürhan Fişek’in doğum günü olan 30 Mart’ta yapılacak anma etkinliğinde verildi.
30 Mart’taki etkinliğin açılış konuşmasını yapan sunucu Mehpare Çelik, “A.Gürhan Fişek gibi mücadeleye ışık tutan bir insan bugün yaşamıyor olsa da saçtığı ışıkla yolumuzu aydınlatıyor” dedi. Çelik, “Gürhan Fişek toplumsal sorunların, bilimsel çözümlemelerin uzmanlığın dar alanlarına hapsedilmesini değil çok bilimliliği savunmuştur. Fişek'in yaptığı işler doğrudan eylemselliğe dönüktür” dedi.
Bu yıl, “Çocuğun İnsan Hakları Ödülü’ne üç gazeteci layık görüldü. Cumhuriyet Gazetesi’nden Ozan Çepni, Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan ve eğitimdeki dönüşüm ve dinselleşmeyi görünür kılan, laik-bilimsel eğitimi temel bir insan hakkı sorunu olarak ele alan haberleri nedeniyle ödüle değer bulundu.
Burcu Yıldırım, Evrensel Gazetesi ve Ekmek ve Gül Dergisi’ndeki çocuk istismarını konu edinen ve istismar vakalarının takipçisi olan haberleri ile ödüle değer bulundu. Ödüle değer bulunan üçüncü gazeteci ise Ercüment Akdeniz oldu. Akdeniz, Evrensel Gazetesi’nde yayımlanan saya işçilerinin eylemlerine katılan çocuk işçileri odağına alan haberleri ve çocuk işçiliği sorununu sürekli gündemde tutan yazılarıyla ödüle değer bulundu.
GÜRHAN FİŞEK SOSYAL POLİTİKA ÖDÜLLERİ
Bu yıl ilk kez verilen “Prof. Dr. A. Gürhan Fişek Sosyal Politika Ödülleri”ni alan araştırmacılar; Lisansüstü düzeyde Yonca Elma'nın “Çocuk İşçiliği: Saya İşçileri Örneği” başlıklı makalesi ve lisans düzeyinde de Murad Karabulut'un “Herkesin Gözü Önünde Kimsenin Görmediği: Refakatçi Çocuklar” başlıklı makalesi ödül kazanan çalışmalar oldu. Seçici Kurul ayrıca Rabia Asya Dalkılıç’ın “Denizli’de Yaşayan Farklı Yaş Gruplarındaki Kadınların Toplumsal Cinsiyet Algılarına Dair Metaforik Bir Çalışma” başlıklı makalesini de övgüye değer buldu.
Lisansüstü düzeyde ödül alan Yonca Elma üniversitedeki hocalarına ve danışmanlarına teşekkür ettiği konuşmasında, “Tez konusunda yazdığı bu makaleye verilen ödülü almanın kendisi için çok gurur verici olduğunu” söyledi.
Elma’nın ardından kürsüye gelen Rabia Asya Dalkılıç ise “Türkiye'de çok sayıda köle hayatı yaşayan kadın olduğunu” belirterek, “Kendilerinden beklenen davranışları gerçekleştirmediklerinde kadınlar aşağılanıyor. Kadınlar şiirlere, romanlara, masallara konu olurken kamusal alanın hiçbir kategorisinde kendilerine yer bulamıyorlar. Bu yalnızca kadın değil toplum sorunudur” dedi.
Lisans düzeyinde ödül alan Murad Karabulut da konuşmasında “Gürhan Fişek'in açtığı yolun bilim ile eylemin birleştiği, toplumda karşılık bulabilecek düşünceler üretme fikri olduğunu” dile getirdi. “Halk yararına bilimi savunacaklarını3 belirten Karabulut, “Tüm tehditlere rağmen akademide ve her yer de barışı da savunmaya devam edeceklerini” vurguladı.
Haber/ Halil Metin