İstanbul Şişli'de bulunan Harbiye Askeri Müzesi, tarih boyunca farklı milletler tarafından kullanılmış kılıç, miğfer, tabanca, zırh ve daha birçok tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Yerli ve yabancı ülkelere ait kılıç, balta, yatağan, bıçak, hançer, cembiye, sırık gibi farklı türde kesici silahların yer aldığı zengin bir koleksiyon olan Askeri Müze Keskin Silahlar Koleksiyonu da müzede sergilenmektedir. Koleksiyon öncelikle İslami ve Avrupa kesme silahlarına ayrılmıştır ve koleksiyonun çoğunluğunu kılıçlar oluşturmaktadır.
Koleksiyonda önemli bir yer tutan Türk kılıçları, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanıyor ve özellikle Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Sultan 4. Murad gibi Osmanlı padişahlarına ait kılıçlar dikkat çekiyor.
Tarihi eserlerin orijinal hallerini korumak ve gelecek nesillere özgünlükleri bozulmadan aktarılabilmesi için müzede bulunan her tür tarihi esere restorasyon ve konservasyon işlemleri uygulanmaktadır. Restorasyon ve konservasyon süreci silah atölyesi, kimyasal işleme atölyesi, kağıt atölyesi ve tekstil atölyesinden oluşmaktadır.
Bu işlemler belirli bir sıra ile gerçekleştirilir. Öncelikle envanter kayıtlarındaki bilgilerle karşılaştırılarak fotoğrafları çekilen objeler, daha sonra kontrol edilerek sevk irsaliyesi ve teslim alındı belgesi ile bir heyet tarafından teslim alınır. Ardından tarihi eserler atölyelere gönderilerek çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Restorasyon ve konservasyon işlemleri tamamlandıktan sonra eserler en az 1 ay gözlem altında tutulduktan sonra ilgili malzeme sorumlusuna beyanname ile teslim edilerek sergileme ve depolama alanlarına teslim edilir.
Müze son dönemde Kanuni Sultan Süleyman, Sultan 4. Murad, Yavuz Sultan Selim, Sultan 2. Abdülhamid, Sultan 2. Mustafa gibi Osmanlı padişahlarına ait kılıçların restorasyon ve konservasyon çalışmalarını yürütmüştür. Bu kılıçlar uzmanlar tarafından özel solüsyonlarla temizlenerek restorasyon ve konservasyon işlemleri tamamlandıktan sonra 1 ay süreyle gözlem altında tutuldu.