Tasarımının hayata geçirildiği ODTÜ Acil Tasarım Stüdyosu'ndaki kağıt masura evi görmek üzere Japonya'dan Türkiye'ye gelen mimar Shigeru Ban, buradaki incelemelerin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Japon mimar Shigeru Ban, doğal afetler sonrası geçici yapılar üretmek amacıyla "Shigeru Ban Architects" ve "Voluntary Architects Network (Gönüllü Mimarlar)" adlı projeleri hayata geçirdi. 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında da 70 kadar geçici yapıyı deprem bölgesi için tasarladığını ve Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından ODTÜ'lü mimarlık öğrencileriyle iletişime geçtiğini belirtti.
ODTÜ'de inşa edilen kağıt masura ev projesinde ise geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı özellikle önem taşıyor. Bu nedenle, sıradışı materyaller olan kağıt ve yonga levha gibi malzemeler tercih edilerek, çevre dostu bir yapı ortaya çıkarıldı. Ban, proje öncesinde Japonya, İtalya ve Türkiye'de acil tahliye alanlarında mekan bölmek amacıyla kağıt masura malzemesini kullandığını ve geçici yapılar tasarladığını da söyledi.
Yapının tasarımının tamamen kendisine ait olduğunu belirten Ban, Japonya'da yapılan prototipin Türkiye'de kullanılamayacak malzemeler içerdiği için, ODTÜ'lülerle iş birliği yaparak yerel malzemelerle üretilmesi için çalıştıklarını ifade etti.
Çevre dostu malzemelerin kullanımının ekonomik avantajları olduğunu vurgulayan Ban, kağıt masura malzemesinin geri dönüştürülmüş kağıtlardan oluştuğunu ve kolon olarak kullanılmasının avantajlarını belirtti. Ayrıca, yapıda kullanılan malzemelerin geri dönüştürülebilir olması nedeniyle, çevresel etki de en aza indirgeniyor.
Ban, ODTÜ'de inşa edilen kağıt masura evini çok beğendiğini ve çok güçlü, iyi yapılmış ve güzel bir yapı olduğunu söyledi. Yapının tasarımında geçici barınma ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunu ancak daha kalıcı bir yapı olarak da kullanılabileceğini ifade etti.
"Kağıt tüp ev", Japon mimar Shigeru Ban tarafından tasarlanan geçici bir konut çözümüdür. Öncelikle ucuz, geri dönüştürülebilir ve taşınması kolay kağıt tüplerden yapılır. Ev üç gün gibi kısa bir sürede monte edilebilir ve aynı hızla demonte edilebilir.
Tasarım işlevsel, ekonomik ve estetik açıdan hoştur.
Ev, genellikle ahşap ve kağıt malzemelerin kullanıldığı geleneksel Japon mimarisinden esinlenmiştir.