Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’u “küresel salgın” olarak ilan etmesinin üzerinden tam 4 yıl geçti ve bilimsel araştırmalar devam ediyor. Bilim insanları, Covid-19 salgını sonucunda dünya genelinde beklenen yaşam süresinin 2019 ile 2021 arasında 1,5 yıldan fazla azaldığını belirledi.
KÜRESEL HASTALIK YÜKÜ ÇALIŞMASI
Küresel Hastalık Yükü (GBD) çalışması, 1950-2021 yılları arasında 195 ülkedeki ölüm oranları ve beklenen yaşam sürelerini analiz etti. Araştırmada, anketler, nüfus sayımları ve diğer kaynaklardan elde edilen veriler kullanıldı ve özellikle Covid-19 salgını dönemine odaklanıldı.
WASHINGTON ÜNİVERSİTESİ’NİN ARAŞTIRMASI
Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü’nün (IHME) yürüttüğü araştırmada, dünya genelinde beklenen yaşam süresinin 2019 ile 2021 arasında 1,5 yılı aşkın azaldığı ve geçmişteki artışların keskin şekilde tersine döndüğü belirlendi.
DR. AUSTIN E. SCHUMACHER’IN AÇIKLAMASI
IHME’de görevli araştırmacı Dr. Austin E. Schumacher, Covid-19 pandemisinin dünya genelindeki yetişkinler üzerinde derin bir etki bıraktığını belirtti. Schumacher, “Salgın sırasında, ülkelerin ve bölgelerin yüzde 84’ünde beklenen yaşam süresi azaldı. Bu durum, yeni patojenlerin yıkıcı potansiyel etkilerini gözler önüne seriyor” dedi.
BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ
Beklenen yaşam süresi, bir kişinin ortalama ne kadar yaşayacağını gösteren istatistiksel bir ölçüdür. Araştırmanın detayları, “The Lancet” adlı dergide yayınlandı.