Görür, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine dayanarak Bolu-Mesciçele bölgesindeki depremi paylaştığı harita ile duyurdu. Prof. Dr. Naci Görür, "Bolu-Mesciçele’de 4,2 büyüklüğünde deprem oldu. Bolu’nun hemen kuzeyinde küçük küçük doğrultu atımlı faylar var. Bunlardan biri kırılmış olmalı" ifadeleriyle dikkat çekti.
Depremin odak noktasının yaklaşık 7,31 kilometre derinlikte olduğunu belirten Görür, bölgedeki fay hatlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, paylaştığı harita ile depremin olası etkilerini gösterdi.
Deprem konusunda bilgilendirme yapan Görür, depremlerin yer kabuğundaki ani enerji patlamaları sonucu meydana geldiğini ve fay hatlarındaki kırılmaların bu sarsıntılara neden olduğunu vurguladı. Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgelerden biri olduğunu hatırlatan Görür, sağlam altyapı ve yapıların önemine vurgu yaptı.
Bu son depremin ardından bölgede alınması gereken önlemleri ve deprem riskiyle ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Naci Görür, vatandaşları uyanık olmaya ve deprem hazırlıklarını sürdürmeye çağırdı.
Depremler Nasıl Oluşur?
Depremlerin meydana gelmesinin nedeni, yer kabuğundaki levhaların hareketidir.
Depremlerin meydana gelmesinin nedeni, yer kabuğundaki levhaların hareketi; bu levhaların hareket etmesinin ana nedeni ise Dünya'nın merkezinden yayılan ısıdır.
Dünya'nın merkezindeki yüksek sıcaklığın etkisiyle çekirdeğe yakın bölgeler yüzeye doğru hareket ederken yüzeye yakın bölgeler ise merkeze doğru batar.
Bazı bölgelerde levhalar birbirinden uzaklaşır, bazı bölgelerde levhalardan biri diğerinin altına batar, bazı bölgelerde ise levhalar birbirine sürtünür.
Ülkemizde meydana gelen son iki büyük deprem, levhaların birbirine sürtünmesiyle biriken enerjinin ani bir biçimde boşalması sonucu gerçekleşti.