SGK, emekli maaşlarını şartlara uymayanları inceleyerek kesintiye tabi tuttu.
Türkiye genelinde emeklilerin sayısı 16 milyonu aşarken, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunun gündemde olmasıyla birlikte emekli sayısında önemli bir artış yaşandı. İşte detaylar...
Türkiye'de emeklilerin adedi 16 milyonu geçti. EYT'lilerin de döneme girmesi ile birlikte emeklilerin adedinda ciddi bir artış ortaya geldi.
SGK'nın maliyetlerini yükselten bu hal karşısında birtakım ek önlemlerin alınması gereklilik haluna geldi
. SGK'nın bütçesi şu anda rastgele bir açık vermiyor ama gelişen senelere dair çok ciddi bir bütçe riski ile karşı karşıya kalındı. Bunun amacıyla de SGK'nın ödemiş bulunduğu emekli maaşları mercek altına alındı. Türkiye'de devlet kurumlarında dijitalleşme fazlası devletten önde bulunuyor.
Teknolojinin imkanlarını sistemlerine birleşik eden devlet birimleri bunun faydalarını da görüyor. SGK da emekli maaşlarının denetimlerinde suni zekayı kullanmaya başladı.
Bu teknik ile birlikte haksız yere maaş alanlar çok daha süratli ve basit bir şekilde belirleme edilebiliyor.
Şüpheli bireylerin dosyaları suni zekanın uyarısının sonrasında müfettişlerce inceleniyor ve rastgele bir ihlal belirleme edilirse o vakit harekete geçiliyor.
SGK'nın haksız yere maaş ödeme halinun neler olabileceği merak ediliyor. Bunun değişik yolları bulunmaktadır.
En çok tanınan ise düzmece boşanmalardır. Kadınlar şayet anne ya da babalarından maaş alabilecek durumdaysalar eşleriyle resmi olarak boşanıyorlar.
Fakat bu tam bir boşanma olmuyor. Herhangi bir ayrılık yaşanmıyor ve yalnızca kağıt üstünde boşanma oluyor. Boşandığı amacıyla anne ya da babasının üstünden maaş alan bayanın hali haksız maaş ihlali olarak değerlendiriliyor.
Bir başka haksız maaş ihlali ise düzmece sigortalılık oluyor. Emekli olmak amacıyla prim gün adedina gereksinimleri olanlar çalışmadıkları durumda rastgele bir iş yerinde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip SGK'ya prim ödemesi yapıyorlar.
Görünüşte son derece masum olan bu hal SGK'nın mevzuatına aykırı. Çalışmadan prim yatırmak isteyenler isteğe bağlı sigorta yaptırmalıdırlar.
Bunu gerçekleştirmek yerine kendilerini çalışıyormuş gibi göstermeyi SGK bir ihlal olarak görüyor ve belirleme edilmesi halinda ağır yaptırımlar uyguluyor.
Ayrıca SGK personellerinin emeklilik işlemlerinde gerçekleştirdikleri yanlışlardan da vatandaş mesul tutuluyor
. Ardından ise SGK'nın bu şahsa ödemiş bulunduğu bütün maaşlar, ikramiyeler, oluşturulan sıhhat harcamaları faiziyle geri isteniyor.
Bir anda vatandaşın önüne 300-400 Bin TL fatura çıkabiliyor. Bu durumda olan 10 binlerce şahsa SGK doğrultusundan ödeme emirleri gönderilmeye başlandığı bildirildi.
Yanlış hesap yapılıp emekli edilmişse görülen faydanın kişiselliğinden kaynaklı ihlal dşayetlendirmesi yapılıyor.
SGK doğrultusundan haksız yere bir bireyin emekli maaşı aldığının belirleme edilmesi halinda ilk olarak bu vatandaşa ödenen emekli maaşı kesiliyor
SGK doğrultusundan haksız yere bir bireyin emekli maaşı aldığının belirleme edilmesi halinda ilk olarak bu vatandaşa ödenen emekli maaşı kesiliyor.