Bangladeş'te süregelen siyasi kriz nedeniyle Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutunu terk etmesi üzerine ülkede gerginlikler yaşandı. Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.
Bangladeş'te siyasi kriz sürerken, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılması üzerine ülke çapında gerginlikler yaşandı. Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan'ın konutunu terk etmesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyerek ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu.
General Waker-Uz-Zaman, mevcut şiddet olaylarının durması durumunda sıkıyönetim ilanına gerek kalmayacağını belirtti ve tüm siyasi partilerle verimli görüşmeler gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümetinin kurulmasına karar verdiklerini ifade etti. Ayrıca, şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin aileleri için soruşturma başlatılacağını ve bu süreçte Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceklerini açıkladı.
Başbakan Hasina'nın konutuna düzenlenen protestolarda göstericiler, resmi konuttan Başbakan'ın eşyalarını dışarı çıkardı. Hükümet karşıtı protestocular, iktidardaki Avami Birliği Partisi'nin başkent Dakka'daki binasını ateşe verdi. Medyada, Hasina'nın kız kardeşi Şeyh Rehana'nın askeri helikopterle Hindistan'a geçtiğine dair haberler yer aldı. Hindistan hükümetinin de Bangladeş sınırında yüksek alarm durumu ilan ettiği bildirildi.
Bangladeş'te geçen ay, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılmasını öngören kararın ardından başlayan öğrenci protestoları hızla büyüdü. Günler süren eylemlerde 147 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanırken, ölü sayısının 200'ü aştığı iddiaları da bulunuyor. Hükümet, internet kesintisi, sokağa çıkma yasağı ve resmi tatillerle protestoları kontrol altına almaya çalıştı ancak bu önlemler tansiyonu düşürmeye yetmedi.
Yüksek Mahkemenin kontenjan oranlarını düşürmesiyle birlikte protestocular taleplerinin karşılandığını belirterek gösterilere son verdi. Ancak, Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir'in yasaklanması üzerine yeniden toplanan öğrenciler, hükümetin adaletsizlik yaptığını belirterek çatışmalara devam etti. Son olarak 4 ve 5 Ağustos tarihlerinde yaşanan şiddet olaylarında 100'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Bangladeş'teki durumun ne yönde gelişeceği ve geçiş hükümetinin nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.