Özellikle, Bahçeli’nin Bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşı terörist Abdullah Öcalan’ın TBMM’de konuşma yapmasını da içeren açıklamalarının ardından, MHP’nin oy oranı neredeyse çakıldı.
MHP yüzde 11,7’den yüzde 7,5’e geriledi. Katılımcıların yüzde 73,5’i Bahçeli’nin bu önerisine katılmadığını belirtirken, MHP seçmenlerinin yalnızca yüzde 27,2’si bu söylemi destekledi.
CHP'de ise Özgür Özel'in açıklaması ise maliyetli oldu...
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklamaları ise partiye maliyeti ağır oldu. CHP’nin oy oranı yüzde 32,7’den yüzde 26,9’a düşerken, seçmenlerinin yalnızca yüzde 24,2’si Özel’in Kürtler hakkında yaptığı son açıklamaları destekledi.
Buna karşılık, AK Parti’nin yüzde 32,1 oy oranına yükseldiği ve CHP’yi geride bıraktığı gözlemlendi. AK Parti’nin, Bahçeli’nin açıklamalarına kamuoyu önünde katılmaması ve sürece mesafeli yaklaşması, bu yükselişte etkili oldu.
Araştırmaya göre, terörün çözümü konusunda katılımcıların yüzde 44,9’u silahlı mücadeleyi savunurken, yüzde 32,3’ü müzakereyi destekliyor.
Bölücü terör örgütü PKK’nın elebaşı terörist Öcalan’ın akıbetiyle ilgili olarak yüzde 45,5’i idam, yüzde 33,2’si ise ömür boyu hapis yanıtını verdi.
DEM Parti seçmenlerinin yüzde 61’i Bahçeli ve Özel’in açılım önerilerini desteklerken, diğer partilerin seçmenleri büyük ölçüde karşı çıktı.
Ayrıca, son dönemde milliyetçi partilere olan ilginin arttığı dikkat çekiyor. Zafer Partisi yüzde 8,4 oy oranına yükselirken, İyi Parti yüzde 6,2 oy oranına ulaştı.
MHP’nin oy oranındaki gerileme ile Zafer Partisi, ilk kez MHP’yi geçerek en yüksek milliyetçi seçmen desteğine sahip parti konumuna yükseldi.
Ayrıca, son dönemde milliyetçi partilere olan ilginin arttığı dikkat çekiyor.
Zafer Partisi yüzde 8,4 oy oranına yükselirken, İyi Parti yüzde 6,2 oy oranına ulaştı. MHP’nin oy oranındaki gerileme ile Zafer Partisi, ilk kez MHP’yi geçerek en yüksek milliyetçi seçmen desteğine sahip parti konumuna yükseldi.