18 Aralık 2023'te Kerkük'te sandık başına gidildi ve Türkiye'nin de destekleriyle 9 Türkmen partisi tek liste olarak seçime katıldı. Seçim sonucunda, 16 sandalyeye sahip Kerkük İl Meclisi'nde üye sayısında denge oluştu. Ancak, seçimden 7 ay sonra yapılan ilk toplantıya rağmen yerel yönetim oluşturulamadı.
TÜRKİYE'NİN DİPLOMATİK ÇABALARI SONUÇ VERDİ
Aylardır süren belirsizlik, Türkiye'nin diplomatik çabaları sayesinde çözüldü. TRT Haber'in diplomatik kaynaklardan aktardığına göre, Türkiye uzun süredir Kerkük'te dönüşümlü valilik modeli üzerinde çalışıyordu. Varılan mutabakata göre Türkmenler, Kürtler ve Araplar valilik görevini dönüşümlü olarak üstlenecekler. Bu model sayesinde, 100 yıl sonra Türkiye'nin girişimleriyle Kerkük'te bir Türkmen vali görev alacak.
DİPLOMATİK KAYNAKLARDAN ÖZEL DEĞERLENDİRMELER
Diplomatik kaynaklar, varılan mutabakatın Kerkük'teki terör örgütlerinin varlığına izin vermemesi gerektiğini vurguladı. Kaynaklar, Kerkük'te tüm yerel unsurları temsil eden bir yönetimin oluşması temennisinde bulundu.
Kaynakların ifadeleri şu şekilde:
"Yerel unsurların çeşitliliği bakımından 'barış içinde bir arada yaşama' ilkesinin sembolü olması gerektiğine inandığımız Kerkük, Irak’ın bütünlüğü, istikrarı ve güvenliği bakımından ülkenin yapı taşı niteliğindeki bir vilayetidir. Kerkük’te 18 yıl aradan sonra yapılan vilayet seçimleri sonucunda kurulacak idareye tabiatıyla Kerküklüler karar verecek olup, temennimiz başta PKK olmak üzere terör örgütleri ve iltisaklı yapıların vilayette melce bulmasına hiçbir surette meydan verilmemesi. Türkmenler dahil Kerkük’teki tüm yerel unsurların temsilini temin eden bir yönetim teşkil edilmelidir."