15 yaşında DEAŞ'a katılan İngiliz kadın insan ticareti kurbanı olabilir

Birleşmiş Milletler uzmanları, İngiliz vatandaşı Shamima Begum'un 15 yaşında DEAŞ'a katılması nedeniyle vatandaşlığının iptal edilmesinin, potansiyel insan ticareti mağduru olabileceği endişesini dile getirdi.

BM uzmanları, insan kaçakçılığı, cinsel sömürü, kadına ve çocuğa yönelik şiddet ile modern kölelik konularında çalışmalar yapan bir grup, yazılı bir açıklamada İngiltere Temyiz Mahkemesi'nin Begum'un vatandaşlığının iptal edilmesi kararına derin üzüntü duyduklarını ifade etti.

Uzmanlar, İngiliz makamlarından Begum'a gerekli koruma ve destek sağlaması, İngiltere'ye dönüş izni vermesi ve vatandaşlığından çıkarma kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu. Begum'un vatandaşlıktan çıkarılmış olması durumunda savunmasız bir pozisyonda olduğunu ve muhtemel insan ticareti mağduru olarak yardım ve koruma ihtiyacı olduğunu belirtti.

Açıklamada, Begum'un İngiltere'den ayrılmadan önceki koşulların hiçbir zaman araştırılmadığına dikkat çekilerek, Begum'un 15 yaşında bir çocukken örgüte katıldığı ve cinsel sömürüye maruz kaldığı şüpheleri olduğu vurgulandı.

Uzmanlar, devletlerin insan kaçakçılığından koruma görevine vurgu yaparak, vatandaşlıktan mahrum bırakma uygulamasının özellikle Müslüman topluluklar üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uyarısında bulundu.

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan birçok ülkenin kadın ve çocuk vatandaşlarını koruma altına aldığını belirten uzmanlar, İngiltere'den benzer adımlar atmasını istedi.

Begum, 15 yaşında iken iki arkadaşıyla birlikte Londra'dan Suriye'ye giderek DEAŞ'a katılmıştı. Suriye'de DEAŞ üyesi bir Hollandalı ile evlendiği ve üç çocuğu olduğu biliniyor. Ancak çocuklarından hiçbiri hayatta değil. Begum'un vatandaşlığı 2019'da İngiltere tarafından iptal edilmiş, ancak Bangladeş de vatandaşlık vermek istememişti. Begum'un İngiltere'ye geri dönme çabaları sonuçsuz kalmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri