2 bin yıllık geçmişiyle 'Ceritkale Kaya Mezarları'

Kırıkkale sayısız uygarlıklara ev sahipliği yapan bir şehir olarak dikkat çekiyor. Arkeolojik bulguların çoğunlukta olduğu bu kent tarih severleri kendine çekiyor.

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Kırıkkale binlerce yıllık eserleriyle çevre illerden birçok insanın uğrak noktası haline geliyor. Özellikle arkeoloji ile yakından ilgilenen kişiler tam bir inceleme merkezi olan Kırıkkale bu defa da Cerikale Kaya Mezarları ile karşımıza çıkıyor.

ROMALILARDAN KALMA BİR YAPI

Kırıkkale'nin Keskin ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan Ceritkale Kaya Mezarları, burayla aynı isme sahip Ceritkale Köyü'nde konumlanıyor. İki vadi arasında bulunan kaya mezarlarının tarihi günümüzden 2 bin öncesine dayanıyor. Ana kaya oyularak inşa edilen mezarların o dönemin teknolojisiyle nasıl yapıldığı büyük insanlar nezdinde büyük bir merak uyandırıyor. Bu durum Ceritkale Kaya Mezarlarının gizemini artırıyor.

Vadiler arasında bulunan 6 adet kaya mezarı ilginç görünümleriyle tüm gözleri üzerine çeviriyor. Bu ilginç yapıların Romalılar döneminde inşa edildiği biliniyor. Romalıların bu bölgeye hakim olduğu dönemlerde Kırıkkale ve çevresi önemli bir yerleşim alanıydı. Bu nedenle zamanın önemli insanlarının bu gibi kaya mezarlarına defnediliyordu.

Kuş bakışı gözlemlendiğinde de antik taş ocakları ve kaya oyma mekanları ile aynı düzlemde bulunan kaya mezarları buranın Anadolu coğrafyası üzerinde ne denli önemli olduğunu gösterir nitelikte. Her adımda tarihi bir oluşumla karşımıza çıkan Kırıkkale, birçok farklı alanıyla bizleri sıra dışı yolculuklara çıkarıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri