TRT'ye konuşan AYBÜ Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, emekli maaşlarının güncelleme katsayısı hesaplama sisteminden dolayı bir farklılık oluştuğunu belirtti. Zengin, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar için bu farkın yeniden ortaya çıktığını ifade ederek, 2024 yılında emekli olmanın şu anda yüzde 30 daha avantajlı bir durum yarattığını söyledi. Net rakamların belirlenebilmesi için yıl sonu enflasyonunun görülmesi gerektiğini de ekledi.
EMEKLİ OLUNAN AY VE YILIN ÖNEMİ
Emekli olunan ay ve yıla göre maaş miktarının değişebileceğini söyleyen Zengin, 2024 yılında emekli olunduğu takdirde ocak ve temmuz aylarındaki artışın kümülatif olarak emekli aylığına yansıtıldığını belirtti. Bir sonraki yıla geçildiğinde ise bu sefer ocak-temmuz artışlarının değil, o yıl içerisindeki 12 aylık TÜFE oranında artırıldığının altını çizdi. Önümüzdeki dönemde enflasyonda düşüş eğilimi olduğunu ifade eden Zengin, 2024 yılında emekli olmanın daha avantajlı olduğunu vurguladı.
DİLEKÇENİN VERİLME ZAMANI
Emeklilik dilekçesinin verilme zamanının emekli olunacak tarihi de etkilediğini belirten Zengin, şu şekilde devam etti:
"Özel sektör işçileri ile kamuda her ayın 1'inde ücretlerini alan işçiler, 31 Aralık'a kadar dilekçelerini verirlerse o yıl emekli oluyorlar. 1 Ocak ve sonrasında verirler ise sonraki yıl emekli oluyorlar. Her ayın 14'ünde ücreti alan kamu işçileri ise yılın 14 Ocak'ına kadar dilekçelerini verirlerse önceki yıl emekli oluyorlar; 15 Ocak ve sonrasında verirlerse sonraki yıl emekli oluyorlar."