21 Haziran en uzun gündüzde ne oluyor? Yaz Gündönümü ne anlama geliyor?

21 Haziran en uzun gündüzde ne oluyor? Yaz Gündönümü ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Yılın en uzun günü 21 Haziran Yaz Gündönümü’nde yaşanıyor. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi'ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en dik, Güney Yarımküre'ye en eğik şekilde gelmektedir.

21 Haziran tarihinden sonra Kuzey Yarımküre'de gündüzler kısalmaya, Güney Yarımküre'de ise gündüzler uzamaya başlamaktadır.

YENGEÇ DÖNENCESİNDE GÖLGE BOYU SIFIR OLUR

Yaz Gündönümü'nde saat 12'yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçmektedir. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanıyor.

Yaz Gündönümü için istisnai bir durum vardır. Her sene 21 Haziran'a denk gelmez. Dört yılda bir kez 20 Haziran'dadır. Yaz Gündoğumu ile belirli değişiklikler yaşanmaktadır.

ÜLKEMİZDE EN UZUN GÜNDÜZ SÜRESİNİ SİNOP YAŞAYACAK

21 Haziran’da kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutbunda ise 24 saat gece yaşanıyor. Ülkemizde en uzun gündüz süresini bugün en kuzeydeki Sinop yaşayacak. Sinop'da bugün güneş 04.57'de doğarken akşam 20.26'da batacak. Sinop'ta bugün 15 saat 29 dakika gündüz yaşanacak. İstanbul'da ise güneş 05.25'te doğarken, 20.47'degüneş batacak. İstanbul'da bugün 15 saat 22 dakika gündüz yaşanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri