26 yıldır bebek üreten Süleyman Güneş, kültürel mirası bebeklerle geleceğe taşıyor

Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Altınköy Açık Hava Müzesi'nde eserlerini sergileyen Süleyman Güneş, 26 yıldır bu işi yaparak geleneksel sanatları yaşatmaya devam ediyor. Birbirinden farklı bebekleri standında bulunduran Güneş, yaptığı bez bebeklerin çocuklara eski kültürü tanıtmanın yanı sıra, eğitici birer oyuncak işlevi gördüğünü belirtiyor.

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Altındağ’da bulunan Altınköy Açık Hava Müzesi, geleneksel el sanatlarını ziyaretçilerine tanıtmaya devam ediyor. Batman’dan Ankara’ya gelen Bebek Ustası Süleyman Güneş, 26 senedir geleneksel kıyafetli bebekler üretiyor. Kültür Bakanlığından sanatçı ünvanı alan ve geçmiş yıllarda Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi’nde birincilik kazanan Güneş, el sanatlarında önemli bir yere sahip.

“GELENEKSEL KÜLTÜRÜ BEBEKLERLE YAŞATIYORUM”

El becerisi ve resim yeteneği sayesinde bu işe yönelen Güneş, köy yaşamını ve geçmiş hayatın kültürü bebeklerle canlandırıyor. Her bir eserinde geçmişin izlerini taşıdığını bildiren Güneş, “Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el sanatını yaşatmaya çalışıyorum. Çocuklara gelenek ve görenekleri yaptığım eserlerle öğrenme fırsatı buluyor. Çocuklar bu bebekleri görünce ebeveynlerine soru sormaya başlıyor. Ben de çocukları bu şekilde görmek hoşuma gidiyor, ayrıca eski yaşantıyı çocuklara anlatmayı da çok seviyorum. Dolayısıyla çocuk büyüdüğünde kalıcı etkisi olduğundan yaşantıları hatırlayacak.” dedi.

“MAHALLEDE GÖRDÜKLERİMLE SANATIMI ŞEKİLLENDİRİYORUM”

Yaptığı ürünlerde ilham kaynaklarını anlatan Süleyman Güneş, şu ifadelere yer verdi: “Mahallede bir şey gördüğümde onlardan ilham alarak eserlerime yansıtmaya çalışıyorum. Örneğin, yoğurtçu bir kadın gördüğümde ya da bir adam gördüğümde onlardan ilham alarak eserlerime uyguluyorum. Ben bunlardan çok etkileniyorum. Güzel bir şekilde gözlemleyerek ortay bir şeyler koymaya uğraşıyorum. Geleneksel elbiseleri de araştırarak ürünü ortaya koyuyorum.”

“SANAT, İNSANIN DAMARINDAN AKAN KAN KADAR GEREKLİ”

Geleneksel el sanatının yaşatılması gerektiğine dikkat çeken Güneş, “İnsanın damarından akan nasıl gerekliyse sanat da o kadar önemlidir. Bu dönem teknoloji çağı olmasına rağmen çocuklarımız geçmişini bilmeli ve unutmamalı. Bize gelen birçok hikâye var. Çocuklardan bazılarında ‘babaannemin köyünde inek sağan birisi vardı’, ‘halamlarda değnek taşıyan kadınlar vardı’ gibi yaşanmışlıkları dinliyoruz. Bu bebekleri gören çocuklar daha önce bunlara şahit olduğundan sanki kendi bebeklerini görmüş gibi seviniyorlar.” şeklinde konuştu.

Barbie bebeklerin çocuklara zararlı olduğuna değinen Güneş, “Bu bebekler hem kullanılan malzeme açıdan hem de insanın aklına gelmeyecek şekilde farklı yönlerden zararlı özelliklere sahip. Çocukları yoldan çıkartacak şekilde görüntüler aşılatılıyor. Onun yerine daha sağlıklı ve öğretici alternatifler seçilmeli diye düşünüyorum.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri