27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ilk ne zaman kutlandı?

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü, 100'ü aşkın ülkede olduğu gibi ülkemizde de kutlanamya devam ediyor.

ÖZEL HABER - ÖMERCAN ÖZMEN

Dünya Tiyatro Günü ilk olarak1961 tarihinde Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kutlanmaya başlandı.

Her yıl 27 Mart’ta ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanan Dünya Tiyatrolar Günü için dünyanın çeşitli noktalarında çeşitli organizasyonlar gerçekleştiriliyor.

Yine Türkiye’nin de içinde olduğu ülkelerde uluslararası bir bildirge de okunuyor. Ulusal ve uluslararası bildirgeler tiyatronun güncel durumuna ve geleceğine dair ışık tutması açısından tarihe not düşülen önemli değerlendirmeler oluyor.

İlk olarak Helsinki ve Viyana’da 9. Uluslararası Tiyatrolar Birliği toplantısında gündeme gelen konu İskandinav ülkelerinin de desteğiyle hayata geçme şansı buldu. Konferansta çok beğenilen “Tiyatro Günü” fikri oy birliği ile kabul edilirken, 1962 yılında Paris’te kurulan Uluslar Tiyatrosu’nun açılış günü olan 27 Mart’ı kendilerine seçtiler. O tarihten bugüne her 27 Mart’ta Dünya Tiyatrolar Günü kutlanıyor.

SAHNE SANATLARININ EVRENSEN ÖNEMİ

Dünya Tiyatro Günü, sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha derin bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayışı ve barışı artırmak için önemli bir fırsat olarak kabul edilir. Bu özel gün, uluslararası etkinliklerin yanı sıra yerel ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesine de katkı sağlar. Tiyatro dünyasındaki insanlar, Dünya Tiyatro Günü'nde bir araya gelerek sanatlarını kutlar, sahne sanatlarının evrensel etkisini ve önemini vurgularlar.

Her yıl, tiyatro ve diğer sanat disiplinleriyle işbirliği içinde olan başarılı bir sanatçı, Dünya Tiyatro Günü için bir konuşma yapmak üzere davet edilir. Bu konuşma, Uluslararası Bildirge olarak kabul edilir ve metni 20'den fazla dile çevrilerek birçok gazetede yayınlanır. Ayrıca, dünya genelinde birçok tiyatro grubunun oyunlarından önce okunur. Pek çok televizyon ve radyo kanalı da bu bildiriyi beş kıtadaki dinleyicilere ulaştırmak için yayınlar.

2024 yılında Uluslararası Bilidiri’yi Nobel ödüllü yazar John Fosse kaleme alırken, Ulusal Bildiri’yi Tamer Levent yazdı. Ayrıca ülkemizde “alternatif” olarak da Süreyya Karacabey her 27 Mart’ta bir bildiri yayınlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri