3-10 Ekim tarihleri arasında 2 milyonu aşkın araç denetlendi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 3-10 Ekim tarihleri arasında emniyet ve jandarma trafik ekiplerinin gerçekleştirdiği denetimlerde, toplam 2 milyon 912 bin 29 aracın kontrol edildiğini ve 549 bin araca/sürücüye işlem yapıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı verilere göre, denetimlerde kurallara aykırı hareket eden sürücülere ciddi yaptırımlar uygulandı. Bu kapsamda, çakar lamba gibi ışıklı ya da sesli uyarı işaretleri bulunan cihazları mevzuata aykırı şekilde kullanan 322 araç sürücüsüne işlem yapıldı. Hız ihlali nedeniyle 142 bin 823 sürücüye ceza kesilirken, 30 bin 633 aracın periyodik muayenesini yaptırmadığı tespit edildi. Ayrıca, 23 bin 233 kişi emniyet kemeri takmadığı için cezalandırıldı, sürücü belgesiz araç kullanan 20 bin 156 kişiye işlem yapıldı ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 11 bin 670 araç tespit edildi. Toplamda, çeşitli ihlaller nedeniyle 549 bin 57 araca/sürücüye işlem uygulandı.

TRAFİK KAZALARINDA İLK SIRADA AŞIRI HIZ YER ALIYOR

Bakan Yerlikaya, trafik kazalarının en büyük nedeninin aşırı hız olduğuna dikkat çekti. 2024 yılının ilk 9 ayında gerçekleşen 200 bin 38 ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazasının yüzde 37,5'inin hız kaynaklı olduğu belirtildi. Sürücülerin yüzde 15,6'sının kavşak, geçit ve dar alanlarda geçiş önceliğine uymadığı, yüzde 9,1'inin şerit izleme ve değiştirme kurallarını ihlal ettiği, yüzde 8,7'sinin ise takip mesafesini korumadığı bildirildi. Ayrıca, yüzde 8,3 oranında sürücüler dönüş kurallarını ihlal ederken, yüzde 4’ü manevra kurallarına uymadı. Yüzde 2,6 oranında sürücüler kırmızı ışıkta geçerken ya da görevlinin dur işaretine uymadı, diğer çeşitli ihlalleri yapan sürücüler ise yüzde 14,2 oranında kusurlu sayıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri