3 Eylül 2024’te neler yaşandı? 3 Eylül’de yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik…

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

ABD Başkanı Joe Biden, Gizli Servis'in, "çok tehlikeli olduğu gerekçesiyle" kendisinin kalabalık yerlere gitmesine izin vermediğini söyledi.

Türkiye’den gelişmeler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, ağustos ayında TÜFE'deki değişim, bir önceki aya göre yüzde 2,47 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 64.91 oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunacak. Sisi, bugün Ankara’da olacak ve 12 yıl aradan sonra Mısır’dan Cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmiş olacak.

Ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanmasıyla birlikte, eylül ayında kiracılara uygulanabilecek tavan zam oranı da netleşti. Ağustos enflasyon verilerine dayanan eylül ayı tavan zam oranı, yüzde 64,91 olarak açıklandı. Bu oran, hem konut kiraları hem de iş yerleri için uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından “Dezenflasyon belirginleşiyor. Yıllık enflasyon son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52 gerçekleşti.” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MKYK toplantısı sonrası basın açıklamasında bulundu.Çelik, 2025 mart ayı sonunda büyük kongre takviminin netleşeceğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak’ın kuzeyindeki Hakurk ve Pençe-Kilit Operasyonu bölgelerinde 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde meydana gelen üzücü bir olayda, bir asker, arkadaşının silahından çıkan kaza kurşunuyla hayatını kaybetti. Olay, silah temizliği sırasında yaşandı.

İzmir’de, ABD’li bir askerin başına çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinden 10'u tutuklandı, 5 kişi ise adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Olayın ardından adli süreç devam ediyor.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ağustos ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. ENAG’a göre aylık enflasyon yüzde 3,47, yıllık enflasyon ise yüzde 90.35.

Türk Metal Sendikası, sosyal medya X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "1 Eylül 2024 tarihinden itibaren üyelerin saat ücretlerine yüzde 21,30 oranında zam yapılacağını" duyurdu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Dilruba Kayserilioğlu hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla dava açılmıştı. Dava sonunda mahkeme Dilruba Kayserilioğlu’na "halkın bir bölümünü aşağılamak" suçundan 7,5 ay hapis cezası verdi.

Sivas'ın İmranlı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 24 kişi yaralandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle uygulanan mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu.

Ankara’dan gelişmeler

Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesinin 5. Etabındaki 252 konutun tapu dağıtımı ve anahtar teslim töreni yapıldı. Törende konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, konut bekleyen vatandaşlara olan borçların ödenmesini öncelediklerini vurgulayarak “Cenab-ı Allah bu evlerde ağız tadıyla, çoluğunuz çocuğunuzla oturmayı nasip etsin” ifadelerini kullandı.

ODTÜ’de 2023-2024 mezuniyeti yapıldı. ODTÜ'nün yeni Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, mezuniyet töreninde konuşma yaparken, öğrenciler tarafından protesto edildi. Konuşması sırasında öğrenciler sırtlarını dönerek tepki gösterdi. Ardından, bilinmeyen bir kişi tarafından sahnenin elektriği kesildi ve Yozgatlıgil'in konuşması engellenmeye çalışıldı.

Çankaya Belediyesi Dans Merkezi, yeni sezon için kayıt işlemlerini başlattı. Sıhhiye’deki adresinde hizmet veren merkez, dans tutkunlarını bekliyor.

Yeni eğitim öğretim dönemine yaklaşırken Ankara'da trafik yoğunluğu arttı. Birinci sınıfların dün itibarıyla okula başlamasıyla birlikte Başkent'in caddelerinde araç yoğunluğun arttığı gözlemlendi.

Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ankara Turizm Master Planı Bilgilendirme ve İşbirliği Toplantısı’na ev sahipliği yaptı.

Spor dünyasından gelişmeler

Milli para atletimiz Aysel Önder, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda büyük bir başarıya imza attı. Aysel Önder 55.23’lük derecesiyle T20 400 metrede gümüş madalyanın sahibi oldu.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil eden milli para masa tenisçi Ali Öztürk, bronz madalya kazandı.

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda mücadele eden Golbol Kadın Milli Takımı, çeyrek finalde karşılaştığı Güney Kore'yi 6-3 mağlup ederek yarı finale yükseldi.

Trabzonspor'da teknik direktörlük koltuğu, Abdullah Avcı'nın ayrılmasının ardından Şenol Güneş'e emanet edildi. Bordo-mavili ekipte, Şenol Güneş'in 5. dönemi resmen başladı.

Trendyol 1. Lig ekiplerinden Boluspor, teknik direktör Serhat Gülpınar ile yollarını ayırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri