3 Mayıs Türkçülük günü nedir? 3 Mayıs'ta ne oldu?

3 Mayıs Türkçülük Günü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun temel fikir dayanağı oluşturan bir gün olarak her yıl kutlanmaya devam ediyor. Peki, 3 Mayıs Türkçülük Günü nedir? 3 Mayıs Türkçülük Günü nasıl ortaya çıktı?

Mustafa Kemal Atatürk, Türkçülüğün önemli temsilcilerinden biri olan Ziya Gökalp için "Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir" demiştir. Bu sözler, Türkçülüğün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu tarafından ne denli değerli görüldüğünü göstermektedir.

TÜRKÇÜLÜK VE TÜRKÇÜLER ARASINDAKİ ÖNEMLİ BİR TARİH:3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ

3 Mayıs Türkçülük Günü, Türk siyasetinin önemli bir dönemine işaret eder. Hüseyin Nihal Atsız-Sabahattin Ali davasının 3 Mayıs 1944'teki duruşması sonrasında yaşanan gelişmeler, bu özel günün oluşmasına neden oldu.

Bu dönemde, Türkçülük ve Turancılık suçlamalarıyla yargılanan Türk siyasetinin önde gelen 23 ismi, 7 Eylül 1944'te başlayan ve 29 Mart 1945'e kadar süren bir dönemde yargılandı. 3 Mayıs Türkçülük Günü, "Ankara Nümayişi"ni anmak için ilk kez 3 Mayıs 1945 tarihinde Tophane Askerî hapishanesinde Hüseyin Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan tarafından kutlandı.

Bu özel gün, Türkçülük ve Türkçülerin, dergi sayfalarının ötesinde bir 'taraf' olarak kendilerini göstermelerini simgeliyor. Hüseyin Nihal Atsız, 3 Mayıs'ı şu sözlerle değerlendirmiştir: "3 Mayıs Türkçülüğün tarihinde bir dönüm noktası oldu. O zamana kadar yalnız duygu ve düşünce olan, edebî ve ilmî sınırları pek aşmayan Türkçülük, 1944 yılının 3 Mayısı’nda birdenbire hareket oluverdi... Önümüzdeki yüzyılın tarafsız tarihçileri 3 Mayıs’ın bir dönüm noktası olduğunu elbette teslim edeceklerdir.”

Bu özel gün, Türkçülüğün önemini ve Türkçülerin tarih boyunca verdikleri mücadeleyi kutlamak için bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Türk kültürünün ve kimliğinin vurgulanması amacıyla anılan 3 Mayıs Türkçülük Günü, Türkçüler arasında büyük bir öneme sahiptir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri