325 Euro destek ödemesi 'yüksek maaşlı' annelerin işine yarıyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan annelere destek olmak amacıyla 7 bin anneye 12 ay boyunca her ay 325 Euro ödeme yapılacağını duyurmuştu. Avrupa Birliği (AB) destekli bu proje eğitimli personel istihdamını da teşvik ederken, projenin belirli yerlerde eksiklikleri de bulunuyor. Peki, çalışan annelere destek kapsamında hangi hususlar eksik bırakıldı? İşte detaylar...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara, İstanbul ve İzmir'de yaşayan çocuk sahibi anneler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen proje kapsamında, 7 bin anneye 12 ay boyunca her ay 325 Euro ödeme yapılacağını duyurmuştu.

Yapılan duyurudan sonra rekor başvuru alan proje, içinde bir takım eksiklikleri de barındırıyor.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Projeye katılmak isteyen annelerin belirli şartları karşılaması gerekiyor. Başvuru tarihindeki çocuklarının 0-24 ay arasında olması, Ankara, İstanbul veya İzmir'de ikamet etmeleri ve çocuğun aynı evde yaşaması şartları aranıyor. Ayrıca, annenin tam zamanlı ve sigortalı olarak bir işte çalışıyor olması, sigortalı bir çocuk bakıcısı istihdam etmesi ve bu bakıcıyı projede belirtilen kurallar çerçevesinde çalıştırması gerekiyor.

Proje kapsamında, özel gereksinimli çocuğu olan annelere ise aylık 375 euro destek verilecek. Çocuğun 36 aylık olana kadar destek ödemeleri devam edecek.

ÇOCUK BAKICISI İÇİN ARANAN ŞARTLAR NELER?

Projede çalışacak bakıcılar için de belirli kriterler bulunuyor. Bakıcıların tam zamanlı çalışıyor olması, 18 yaşını doldurmuş olması ve anne ile aynı ilde ikamet etmesi gibi şartlar aranıyor. Ayrıca, bakıcıların çocuk bakımı konusunda MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerden onaylı bir sertifikaya sahip olması veya ilgili bölümlerden mezun olması gerekiyor.

PROJENİN EKSİK YANLARI NELER?

Projede özellikle çocuk bakımını üstlenen kişiler için kan bağı olmaması ve belirli kurumlardan alınmış sertifika şartları aranıyor. Ayrıca evinde ücretli bakıcı çalıştıracak kişilerin en az asgari ücret ödemesi şartı da bulunuyor.

325 Euro yaklaşık 11 bin 900 Türk Lirası'na denk geliyor. Bu da bir annenin çalıştırdığı kişiye 17 bin asgari ücret ödemek için yaklaşık olarak cebinden 5 bin TL daha ödemesine neden oluyor. Bebek bakımını üstlenen kişilerin de piyasa koşullarında daha yüksek maaşlara çalışması, annelerin projeye katılımını güçleştiriyor.

Bir iş yerinde asgari ücretli çalışan anne en az 5 bin TL daha cebinden ödeyerek projeye dahil olabiliyor. Çalışan kişinin asgari ücretten daha yüksek maaş talep etmesi durumunda ise ödeme yapmak güçleşiyor. Proje, düşük maaşla çalışan annelerden ziyade, asgari ücret üstünde çalışan annelerin işine daha çok yarıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri