5 Ağustos 2024’te neler yaşandı? 5 Ağustos’ta yaşanan önemli gelişmeler

Dünyada, Türkiye'de ve Başkent Ankara'da son 24 saatte bir dizi önemli gelişme yaşandı. anadolugazete.com.tr olarak yaşanan önemli olayları sizler için derledik…

HAZIRLAYAN: YASİN ŞAHİN

Dünyadan gelişmeler

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda, cinsiyetiyle ilgili tartışmaların merkezinde yer alan Cezayirli boksör Imane Khelif karşısında ringden çekilme kararı alan İtalyan boksör Angela Carini, rakibinden özür diledi. İtalyan sporcu, cinsiyet tartışmalarının kendisini üzdüğünü ve Khelif’e karşı herhangi bir olumsuz his taşımadığını belirtti.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, sosyal medya platformlarını ve yöneticilerini ülkede artan aşırı sağcı şiddet olayları konusundaki sorumlulukları konusunda uyardı. Starmer, şiddet olaylarının internet üzerinden kışkırtıldığını belirterek, "Bu bir suçtur ve sizin platformlarınızda yapılıyor. Hukuk her yerde geçerli olmalıdır" dedi.

Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendiği bildirildi.

Türkiye’den gelişmeler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2024 dönemine ait enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. TÜİK'in verilerine göre, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,23 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak hesaplandı.

Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in bölgede yarattığı tahribatı ve ABD'nin İsrail'in eylemlerine yönelik yaklaşımını sert bir şekilde eleştirdi. Fidan, ABD’ye seslenerek "İsrail’in tasmasını sahipleri eline almalı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İnsan Hakları Programı'nda konuştu. Erdoğan, Gazze'deki insanlık dramına bir kez daha dikkat çekerek İsrail'e sert eleştiriler yaptı. Erdoğan, “Haniye'yi Türkiye'de ağırlamayı ve Meclis ya da AK Parti program salonunda konuşturmayı planlıyorduk. Ancak şehadet haberini aldığımızda büyük bir üzüntü yaşadık ve bir günlük yas ilan ettik. “ derken yas kararını eleştirenlere de tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası kameralar karşısına geçti ve Filistin’le Türkiye’nin dostluğuna gölge düşmeyeceğini belirterek Türkiye’nin İsrail aleyhine Adalet Divanı’nda süren davasına müdahil olacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır’da Mısırlı mevkiidaşıyla yaptığı basın toplantısında, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun barış istemediğini ve bölgeyi daha da kötüleştirmek istediğini belirtti. Fidan, "Netanyahu, bölgeyi ateşe vermek istiyor. İsrail şiddetle yayılmacılık peşinde koşuyor" dedi.

Metropoll Araştırma tarafından yapılan genel seçim anketinde yurttaşlara "Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Metropoll araştırmasına göre AK Parti’nin oyu Nisan ayından bugüne kadar yüzde 31,1’den yüzde 26,1'e geriledi.

AK Parti'nin kurucularından ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, partisinin MHP ile kurduğu ortaklığa sert eleştirilerde bulundu. Çelik, AK Parti'nin MHP'nin etkisi altında kaldığını ve bu durumun partiye zarar verdiğini ifade etti.

Ordu’nun Aybastı ilçesinde, Ünye Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Savcısı Mücahid Şamil Koca’nın, gittiği mekânda boş yer bulunmaması üzerine mekanın sahiplerini ve çalışanlarını gözaltına aldırdığı iddiası büyük yankı uyandırdı. Savcı iddiaları yalanladı ve 9 aylık bebeğine ve kayınvalidesine saldırıldığını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Şimşek, yıllık enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu vurgulayarak, hükümetin dezenflasyon hedefli programının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Barış Atay'ın Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve genel başkan yardımcılığı görevlerinden ayrıldığını duyurdu. Barış Atay, partideki görevine devam ederken oyunculuğa da geri dönecek.

Gazeteci Şaban Sevinç, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Özgür Özel’in Paris'te Türkiye- Çin voleybol maçında bir araya geleceğini ve ardından yemek yiyeceğini aktardı.

Ankara'daki gelişmeler

TV100 ekranlarında yayınlanan "Gürkan Hacır'la Taksim Meydanı" programında, Gazeteci Sinan Burhan, Mansur Yavaş ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarını aktardı. Burhan, Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanlığına aday olacak mısınız? sorusuna “”Elbette bu yükün altına girerim, Cumhurbaşkanı adayı olurum. Cevabı verdiğini söyledi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, sosyal yardım alma şartlarını taşıyan 41.795 emekliye, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından on ikinci kez 1500'er TL destek ödemesi yapıldığını duyurdu.

Ankara'nın Kurtboğazı Barajı'nda balık tutmaya giden 31 yaşındaki Özgür Erdoğan, serinlemek amacıyla girdiği suda boğularak yaşamını yitirdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesinde çöp girişinin yaydığı kötü kokular, yaz aylarında vatandaşları ve hastane ziyaretçilerini rahatsız ediyor. Otobüs duraklarının önündeki çöp girişi, kötü kokular nedeniyle şikâyetlere neden olurken, hastane çevresindeki denetim eksiklikleri de dikkat çekiyor.

Ankara'nın tarihi ve kültürel zenginliklerini yansıtan ürünler, ünlü Beypazarı Tanıtım TIR'ı ile Batıkent Meydan'da Başkentlilerle buluştu. Beypazarı Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik, Ankaralılara Beypazarı'nın eşsiz lezzetlerini ve el işçiliği ürünlerini deneyimleme fırsatı sundu.

Mamak Belediyesi, 100. Yıl Millet Bahçesi'nde düzenlenen “Çöpçüler Kralı” film gösterimiyle yaz etkinliklerine başladı.

Spor dünyasından gelişmeler

Şampiyonlar Ligi ve diğer Avrupa kupalarında kura çekimi yapıldı. Buna göre Young Boys – Galatasaray, Lille - Fenerbahçe / Slavıa Prag - Unıon Sg, Partizan-Lugano // Beşiktaş eşleşmeleri ortaya çıktı.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli atletimiz Ersu Şaşma, erkekler sırıkla atlama finalinde bu sezonki en iyi derecesi olan 5.85 Metre'lik atlayışıyla Olimpiyat 5'incisi olmayı başardı. Aynı yarışmada İsveçli A. Duplantıs 6.25 ile Dünya ve Olimpiyat rekorunun sahibi oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri