5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü coşkuyla kutlanıyor!

Dünya genelinde 5 Ekim, öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamak ve öğretmenleri onurlandırmak amacıyla "Dünya Öğretmenler Günü" olarak kutlanıyor.

Birçok ülkede UNESCO tavsiyesiyle 1994'ten beri her yıl 5 Ekim günü "Dünya Öğretmenler Günü" olarak uygulanıyor.

UNESCO’nun önerisiyle 1994 yılından beri kutlanan Dünya Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğinin önemini vurgulamak ve öğretmenlerin katkılarını takdir etmek için çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

1966 yılında Paris'te düzenlenen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı"na dayanıyor. Konferansın sonunda, UNESCO ve ILO temsilcileri tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi" oybirliğiyle kabul edildi.

Türkiye'de ise Öğretmenler Günü, her yıl 24 Kasım’da kutlanıyor. Bu tarih, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1928 yılında “Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gün olarak belirlendi. Bu özel gün, Atatürk’ün eğitimdeki önemine ve öğretmenlere verdiği değere de vurgu yapıyor.

Dünya genelinde Öğretmenler Günü’nün kutlanma tarihleri, her ülkenin kültürel ve tarihi özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, 12 Arap ülkesi (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen) bu günü her yıl 28 Şubat'ta kutluyor. Ayrıca, Öğretmenler Günü'nün tatil olup olmadığı da ülkelere göre farklılık gösteriyor.

Eğitimdeki kahramanlarımızı onurlandırmak için düzenlenen etkinlikler, öğretmenlerin özverisini ve eğitimdeki kritik rolünü bir kez daha hatırlatıyor. Herkesin hayatında iz bırakan bu değerli bireyler, geleceğin temellerini atan en önemli aktörlerden.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri