Bu madde, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da kullanabilme hakkını düzenliyor. Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararına rağmen, kadının soyadını tek başına kullanmasının engellenmesi öngörülüyor. Gerekçede, aile bütünlüğünün korunması amacıyla, kadının evlendikten sonra kocasının soyadını alabileceği ancak dilerse önceki soyadını da kullanabileceği belirtiliyor.
Taslakta ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 286. maddesiyle ilgili düzenleme de bulunuyor. Bu madde, Anayasa Mahkemesi'nin bir kararını esas alarak, baba ile çocuk arasındaki soybağının reddedilmesi davasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Artık bu davayı sadece baba veya çocuk açamayacak, diğer kişiler de açabilecek.
Bununla birlikte, 9. Yargı Paketi'nde Türk Medeni Kanunu'nun 289. maddesiyle ilgili değişiklikler öngörülüyor. Bu madde, hak düşürücü sürelerle ilgili düzenlemeler içeriyor. Özellikle doğum ve baba olmadığını veya ananın hamile olduğu sırada başka bir erkekle ilişkisi olduğunu öğrenme durumunda dava açma süreleri yeniden düzenleniyor.
Son olarak, taslakta Türk Medeni Kanunu'nun 314. maddesine yönelik bir değişiklik daha yapılıyor. Bu madde, eşler tarafından birlikte evlat edinilen küçüklerin nüfus kaydına ilişkin düzenlemeler içeriyor. Evlat edinme durumunda ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adlarının yazılmasını düzenliyor.
Bu değişikliklerin, Türk Medeni Kanunu'nda önemli bir revizyonu temsil ettiği ve aile hukuku alanında önemli değişiklikler getirebileceği belirtiliyor.