Toplumda cezaların alt sınırının “cezasızlık algısı” oluşturduğunu belirten Bakan Tunç, bu algıyı kırmak için çalıştıklarını ifade etti. "Cezaların alt sınırıyla ilgili caydırıcılığı sağlayacak bir taslak çalışmamız var. Özellikle 2 yılın altındaki suçlarda uygulanan tutuklama yasağı nedeniyle oluşan cezasızlık algısını gidermek için Meclis’in takdirine sunacağımız düzenlemeler yapacağız." dedi.
Denetimli serbestlik uygulamasının da maktu bir yıl süresinin sorunlara yol açtığını vurgulayan Tunç, "Denetimli serbestlikten yararlanabilmek için cezaevinde bir süre kalma şartı getirilmesi gündemde." ifadelerini kullandı.
YARGININ İŞ YÜKÜ VE REFORM ÇALIŞMALARI
Bakan Tunç, Türkiye’nin yargı sistemine ilişkin verileri paylaşarak, hâkim ve savcı sayısının 2002'de 9 bin iken bugün 25 bine ulaştığını, ancak Avrupa Konseyi ülkeleri ortalamasının hâlâ gerisinde olduklarını söyledi. Tunç, "Şu anda hâkim ve savcılarımızın önünde 11 milyon 845 bin derdest dosya var, bu yıl 12 milyonun üzerinde dosyada karar verdiler. Mevzuatı güncelleyerek ve fiziki şartları iyileştirerek daha etkin bir sistem oluşturuyoruz." dedi.
Yargı Reformu Strateji Belgesi çalışmalarının sona geldiğini belirten Tunç, adaletin tecellisi için bu belge doğrultusunda kapsamlı düzenlemelere devam edeceklerini dile getirdi.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ENDEKSİ ELEŞTİRİSİ
Tunç, Dünya Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nin objektif kriterlere dayanmadığını savunarak, Türkiye’nin gerçekleştirdiği reformların bu endekse yansımadığını söyledi. “Bazı demokrasi olmayan ülkeler Türkiye’nin üzerinde gösteriliyor. Bu durum büyük bir haksızlık.” ifadelerini kullandı.
KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE ÇOCUKLARIN KORUNMASI
Kadına yönelik şiddetle mücadelede caydırıcı tedbirler aldıklarını belirten Bakan Tunç, "Kadına yönelik işlenen suçları cezada ağırlaştırıcı neden olarak kabul ediyoruz. Çocukların korunmasıyla ilgili de önemli düzenlemeler yaptık ve bu süreci hassasiyetle takip ediyoruz." dedi.
ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ
Arabuluculuk uygulamasının toplumsal barışa ve yargının iş yükünü azaltmaya katkı sağladığını vurgulayan Tunç, “Bugüne kadar 6 milyon dosya arabulucuya taşındı, bunun 4 milyondan fazlası uzlaşmayla sonuçlandı. Bu sistemi daha da etkin hale getirmek için çalışıyoruz." açıklamasını yaptı.
Komisyonda Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve diğer ilgili kurumların 2025 yılı bütçe teklifleri kabul edildi.