Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Yargı reformu açıklaması: Hadım cezası mı geliyor?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı reformu kapsamında iyi hal indirimi ve denetimli serbestlik gibi konuların yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Bakan Tunç, özellikle toplumda oluşan cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı hedefleyen yargı reformu strateji belgesi üzerinde çalışıldığını belirtti ve bu belgenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, özellikle ceza adaleti sistemine dair önemli düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile birlikte suçların önlenmesi ve caydırıcılık konularında daha etkin adımlar atılacağını belirten Tunç, bu kapsamda koşullu salıverme, denetimli serbestlik ve iyi hal indirimleri gibi uygulamaların gözden geçirileceğini söyledi.

CEZASIZLIK ALGISI VE İYİ HAL İNDİRİMİ TARTIŞMALARI

Tunç, son dönemde kamuoyunda yoğun eleştiriler alan iyi hal indirimi uygulamasının da yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Mahkemelerde duruşma sırasında suçluların kılık kıyafetlerinden dolayı indirim almasının toplumda tepkilere neden olduğunu ifade eden Tunç, bu durumun hukuki olarak yeniden ele alınması gerektiğini belirtti. Ceza alt ve üst sınırlarının değerlendirilmesinde hakimlerin daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Bakan Tunç, iyi hal indirimlerinin özellikle bazı suçlar için kamuoyu tepkisine neden olduğunu ve bu durumun tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

SUÇLARLA MÜCADELEDE ETKİN SORUŞTURMA VE KOVUŞTURMA

Yılmaz Tunç, suçların önlenmesi ve cezaların caydırıcılığı konusunda yürütülen çalışmaların daha etkin bir yargı sistemine yönelik olduğunu ifade etti. Suç işlendikten sonra soruşturma sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Tunç, kolluk güçleri ve savcılık arasında işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Özellikle delillerin hızlı bir şekilde toplanması ve yargı sürecinin hızlandırılması için adımlar atılacağını belirtti.

Tunç, uzun süren yargılamaların da vatandaşlar arasında rahatsızlık yarattığını belirterek, bilirkişi raporları ve adli tıp süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Bu süreçlerin kısaltılması ve yargılamaların gecikmeden tamamlanması gerektiğini vurgulayan Bakan Tunç, ceza infaz sisteminin de caydırıcı ve ıslah edici bir yapıda olmasının önemine değindi.

CEZAEVLERİNİN DOLULUK ORANI VE ALTYAPI ÇALIŞMALARI

Cezaevlerinin doluluk oranlarıyla ilgili gelen sorulara yanıt veren Bakan Tunç, cezaevlerinin doluluğunun suçluların cezaevine alınmaması gibi bir mazeret olamayacağını belirtti. Gerekli yatırımların hızlandırıldığını ve cezaevlerinin kapasitesinin artırılması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirten Tunç, cezaevlerinin doluluk oranlarının bu süreçte bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi.

CİNSEL SUÇLAR VE HADIM CEZASI TARTIŞMALARI

Cinsel suçlarla ilgili hadım cezası uygulamasına yönelik bir soruya da yanıt veren Tunç, bu konuda Ceza İnfaz Kanunu’nun 108. maddesinde tıbbi tedaviye karar verme yetkisinin bulunduğunu hatırlatarak, bu konuda mevzuatta yeni düzenlemeler yapılabileceğini belirtti. Hadım uygulamasının mevcut mevzuata uygun olduğunu ifade eden Tunç, bu konuda yeni çalışmaların yapılabileceğini söyledi.

Bakan Tunç’un açıklamaları, yargı sisteminde adaletin sağlanması ve suçla mücadelede daha etkin tedbirlerin alınmasına yönelik önemli adımlar atılacağının sinyallerini verirken, özellikle ceza indirimleri ve denetimli serbestlik gibi uygulamaların yeniden tartışılmaya açılacağını gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri