ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Ankara Kızılay’da bulunan Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, kütüphaneleri sadece kitap alınan ve ders çalışılan yerler olmaktan çıkararak, yaşayan mekânlar haline getirmeyi hedefliyor.
Kütüphanenin Halkla İlişkiler Sorumlusu Sümeyra Uçar, kütüphanenin üçüncü mekân olma özelliği ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Uçar, "Kütüphane olarak okuma kültürünün kazanılması ve kütüphane bilincinin oluşturulmasını önemsiyoruz. Bizim hizmet anlayışımıza göre kütüphaneler sadece ödünç kitap alınan ve ders çalışılan yerler değil edebiyatın bilimin sanatın aktivitenin eğlencenin genel anlamda yaşamın alanıdır." dedi.
Kütüphaneleri aynı zamanda 'üçüncü mekân' olduğunu vurgulayan Uçar, şunları söyledi: "Kütüphanelerin üçüncü mekân olduğu iddiamız da var. Bu iddiamızı Edirne'de düzenlenen uluslararası bir sempozyumda Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi olarak sunduk. Bu sempozyumda, kütüphanelerin üçüncü mekan olma özelliğini konuştuk. Kütüphanemizde faaliyetleriyle bu etkinlikte öne çıkan kütüphaneler arasında yer aldı."
ULAŞILABİLİRLİK ANLAMINDA HALKA EN YAKIN GELİŞİM KAYNAĞI
Uçar, kütüphanelerin topluma sağladığı katkıları da vurgulayarak şunları söyledi: "Birinci mekânlar, genellikle insanların yaşadığı evlerdir. İkinci mekânlar yaş grubuna göre değişir; kimine göre okul, kimine göre iş yerleridir. Üçüncü mekân ihtiyacı ise tüm insanlarda vardır. Evde anne, baba veya çocuksunuzdur; iş yerinde müdür, amir, yöneticisinizdir, bir pozisyonunuz vardır. Ama bu kimliklerden tamamen sıyrıldığınız, kendinizi özgür hissedebileceğiniz, kendinize yönelik bir mekan arayışı vardır insanlarda.
Bazıları bu mekânların tatil alanları, bazıları tatil yerleri, bazıları da parklar olduğunu iddia eder; biz ise bu mekânların kütüphaneler olduğunu iddia ediyoruz. Kütüphaneler, insanlara güvenli bir alan sunar, temiz ve nezihdir. Arayabilecekleri her türlü bilgi kaynağını buralarda bulabilirler, üstelik ücretsizdir. Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi olarak ulaşılabilirlik anlamında çok rahat bir konumdayız. Buralarda, kendi yaş grubuna göre faaliyetlerle kişisel gelişimlerini sağlayabilirler."
"STANDART KÜTÜPHANE ALGISINI YIKMAK İSTİYORUZ"
Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi, çeşitli atölye ve etkinlikler düzenleyerek standart kütüphane algısını yıkmayı hedefliyor.
Uçar, bu konuda şu bilgileri verdi: "33 kalem atölyemiz mevcut. Amacımız, sadece atölye düzenleyen ve sürekli atölye açan bir kütüphane gibi görünmek yerine, kütüphanemizi daha aktif hale getirmek. Dolayısıyla kayıtlarımız hemen dolabiliyor, ek kayıt açmamız için çok talep alıyoruz; fakat bizim misyonumuz standart kütüphane algısını yıkmak."