AFAD, raporda resmi deprem bilgilendirme yetkisinin yalnızca kendilerine ait olduğunu vurgulayarak, Kandilli'nin bu bilgileri paylaşmasının kafa karışıklığına yol açtığını belirtti.
Raporda, deprem gözlemi yapan kuruluşların verilerini doğrudan AFAD'a iletmeleri gerektiği hatırlatılarak, bu durumun "yetki ve görev çakışması" yarattığı ifade edildi. AFAD, Kandilli Rasathanesi'nin hızlı bilgilendirme yapmasının kamuoyunda yanlış anlamalara sebep olduğunu ve resmi bilgilendirme sürecinin AFAD tarafından yürütülmesi gerektiğini savundu.
Kısaldalga'dan Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, stratejik plan ayrıca AFAD'ın afetlere hazırlık süreçlerindeki eksikliklere de değindi. Raporda, geçici barınma alanları ve altyapılarının afet öncesinde planlanması gerektiği, teknik destek ve eğitimli personel ihtiyacının karşılanmasının önemine vurgu yapıldı. Afet yönetimi konusunda mevcut durumu güçlendirecek yasal ve yapısal düzenlemelerin şart olduğu belirtilerek, AFAD'ın afetlere hazırlık ve müdahale kapasitesinin artırılması gerektiği bildirildi.