Türkiye’nin, Somali’de hidrokarbon arama faaliyetlerine başladığını vurgulayan Bakan Bayraktar, “Somali’de denizde arama yapacağız, bu Türkiye için bir ilk. Kendi gemilerimizle Somali açıklarında hidrokarbon araştırması yürütüyoruz,” dedi. Oruç Reis gemisi ve iki fırkateynin katıldığı operasyonla, Somali’de ilk etapta sismik veri toplanarak analizlerin yapılacağını ifade etti.
TÜRKİYE’DE GÜNLÜK PETROL ÜRETİMİ ARTIŞTA
Bayraktar, Türkiye’nin günlük petrol üretiminin 110 bin varili aştığını belirterek, Şahdeniz gibi projelerle yurt içi ve yurt dışındaki sahalarda üretim kapasitesinin arttığını kaydetti. Türkiye’nin farklı coğrafyalarda petrol üretimine yönelik çalışmaları hızlandırdığını söyleyen Bakan, Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok bölgede yatırımların genişleyeceğini ifade etti.
KARADENİZ GAZINDA ÜRETİM ARTIYOR
Bayraktar, Karadeniz’de 2020’de yapılan büyük doğal gaz keşfi sonrasında günlük 8 milyon metreküp gaz üretimine ulaşıldığını belirtti. Fatih Sondaj Gemisi’nin TUNA-1 kuyusunda yaptığı keşfin ardından Filyos’a ulaştırılan gaz, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlıyor. İkinci fazda günlük gaz üretiminin 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini açıklayan Bayraktar, bu gazın üç milyon haneye ulaştığını ve Türkiye’nin kendi doğal gazıyla enerji talebini karşılayabildiğini vurguladı.
ENERJİ STRATEJİSİ: DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMA HEDEFİ
Bayraktar, Türkiye’nin enerji stratejisinin, dışa bağımlılığı azaltmaya ve yerli enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmaya dayandığını söyledi. 2016’da geliştirilen stratejik doküman doğrultusunda, Türkiye’nin tüm enerji kaynaklarını değerlendirerek enerji bağımsızlığı yolunda adımlar attığını ifade etti. Bayraktar, “Türkiye'nin artan enerji talebi, hızlı şehirleşmesi ve nüfus artışı, enerji alanında dışa bağımlılığı azaltma hedefini daha da önemli kılıyor” dedi.