Bakanlık olarak aile ve çocukların güçlendirilmesi, kadınların toplumsal hayatta daha etkin yer alması ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yürüttükleri projelerle ilgili bilgi veren Göktaş, çocukların sosyal medya ve dijital oyun platformları kullanımına yönelik yeni bir mevzuat hazırlığında olduklarını duyurdu.
16 YAŞ ALTINA YÖNELİK SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ
Bakan Göktaş, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini koruma amacıyla 16 yaşından küçüklerin sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığında olduklarını belirtti. “Birçok ülke bu konuda yasal düzenlemeleri hayata geçiriyor. Biz de ülkemize özgü bir model geliştirmek için uzmanlar ve ailelerle çalıştaylar düzenledik.” diyen Göktaş, düzenlemenin çocukları dijital dünyadaki risklerden korumayı hedeflediğini söyledi.
EVLENECEK GENÇLERE DESTEK PROJESİ GENİŞLETİLİYOR
Cumhurbaşkanlığı’nın desteğiyle hayata geçirilen Aile ve Gençlik Fonu kapsamında başlatılan Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi’nin kapsamının genişletildiğini ifade eden Göktaş, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerle başlayan pilot uygulamanın, düşük doğurganlık oranına sahip Zonguldak, Karabük, Bartın ve Osmaniye’yi de kapsadığını duyurdu. Bugüne kadar 5 bin 350 çifte 802 milyon lira kredi desteği sağlandığını ve 12 bin 326 gence evlilik öncesi eğitim verildiğini belirten Bakan, projeyi ülke geneline yaymayı hedeflediklerini açıkladı.
KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE
ALO 183 hattını 112 Acil Çağrı Merkezi’ne entegre edeceklerini belirten Göktaş, böylece şiddet vakalarına daha hızlı müdahale edileceğini ifade etti. Ayrıca, ülke genelindeki Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) sayısının artırıldığını, kadınların ve çocukların korunması amacıyla ihtisaslaşmış kadın konukevleri sayısını artırmaya devam ettiklerini söyledi.
İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına yönelik eleştirilere de değinen Bakan Göktaş, “Kadına yönelik şiddetle mücadele, tek bir sözleşmeye bağlı değildir. 6284 sayılı Kanun ile güçlü bir hukuki altyapımız var ve cezaları ağırlaştırarak bu mücadeleyi sürdürüyoruz,” dedi.
KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK VE EĞİTİM
Kadınların iş gücüne katılımını artırmayı hedeflediklerini belirten Göktaş, kadın istihdam oranını 2028’e kadar yüzde 36,2’ye çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Kadın kooperatiflerini desteklemek için 45 bin kadına eğitim verdiklerini ve teknoloji alanında kadınlara yönelik fırsatların artırıldığını kaydetti. Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi kapsamında bin 200 kız öğrencinin gelişimine destek olduklarını aktardı.
ÇOCUKLAR İÇİN SPORA VE SANATA DESTEK
Çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek amacıyla spor ve sanat etkinliklerini yaygınlaştırdıklarını belirten Göktaş, 2 bin 229 çocuğun sanata, 6 bin çocuğun ise spora yönlendirildiğini; 2 bin 134 çocuğun lisanslı spor hayatını sürdürdüğünü ve 46 çocuğun milli sporcu olduğunu açıkladı. Ayrıca, kurum bakımında köklü bir dönüşüme giderek koğuş tipi modellerden ev tipi bakıma geçildiğini söyledi.
Bakan Göktaş’ın konuşması, çocukların ve kadınların geleceğine yönelik kapsamlı projelerin yanı sıra aileyi güçlendirme çabalarına da ışık tuttu.